ENKS'den PYD'ye: Kürt Partisi gibi davran

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi Fuad Elîko, Rojava’daki son gelişmeleri, 'güvenli bölge' konusunda ABD, Rusya ve Türkiye’nin yaklaşımlarını, Rojava siyasi partileri arasındaki diyaloğu değerlendirdi.

ENKS'den PYD'ye: Kürt Partisi gibi davran

ENKS’e bünyesinde yer alan Partiya Yekîtî yöneticilerinden Fuad Elîko, ABD’li yetkililer ile son iki hafta içerisinde biri Erbil’de diğeri Suriye’nin kuzeyinde yer alan Ayn Îsa kasabasında iki ayrı görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Fuad Elîko ENKS heyetinin, ABD’li yetkililer ile gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin şu ayrıntıları paylaştı: “ABD, Rojava’daki siyasi partilerin birlikte hareket etmesini istiyor. ABD ile yaptığımız görüşmede tüm Kürt siyasi partilerin diyalog içerisinde olması konusunda ön ayak olmaya hazır olduklarını bize ilettiler.”

PYD’nin bir ‘Kürt partisi’ gibi değil de bir ‘bölge partisi’ gibi hareket ettiğini savunan Fuad Elîko, “PYD ile bir araya gelmemiz için bazı şeylerden vazgeçmeleri gerekir. PYD, PKK ile ilişkisini koparmalı ve bir Suriye Kürt partisi gibi davranmalıdır. PYD bunları gerçekleştirirse o zaman siyasi, askeri ve idari tüm alanlarda ortak hareket edebiliriz” dedi.

PYD’nin bazı adımlar atması gerektiğini belirten ENKS’li yönetici atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Tüm siyasi tutuklular derhal serbest bırakılmalı. Kapatılan Kürt parti ve dernekler açılmalı. PYD dışındaki diğer siyasi partilerin serbestçe siyaset yapmasına izin verilmeli. PYD asayişinin alıkoyduğu ve akibeti bilinmeyen Kürt siyasetçilerin akibeti açıklanmalı.”

‘Güvenlikli bölge’ konusunda tüm taraflar prensipte hemfikir

ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden ve Rojava’dan çekilmesi sonrası gündeme gelen ‘güvenli bölge’ konusunda değerlendirmelerde bulunan Fuad Elîko, “ABD-Türkiye, Rusya-Türkiye'nin ‘güvenli bölge’ konusunda bir dizi görüşmeleri var. Taraflar bir güvenlikli bölge oluşturulması konusunda prensipte hemfikir ancak, nasılına ilişkin görüş ayrılıkları yaşanıyor” dedi.

‘Güvenli bölge’ konusunda üç ayrı görüşün olduğunu belirten ENKS’li yetkili, “ABD, Türkiye ile işbirliği içerisinde‘güvenlikli bölge’nin kontrolünün uluslararası güçlerinde olmasında ısrarlı. Türkiye ise, bölgenin kontrolü kendisinde olsun istiyor. Rusya da Suriye ve Türkiye arasında 98’de imzalanan Adana Mutabakatı’nın güncellenmesi, ‘güvenlikli bölge’nin Suriye rejim güçleri ile Türk ordusu tarafından kontrol edilmesini istiyor. Rusya, Türkiye’nin buna karşı çıkması halinde bölgede Rus askelerinin konuşlandırabileceğini belirtiyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Türkiye ile Rusya’nın görüşmesinden rahatsız olduğunu belirten Elîko, “Tüm taraflar YPG’nin Fırat’ın doğusundan çekildikten sonra bölgenin kontrolünün yerel güçlere verilmesini dillendiriyor. Ama bu güçler içerin kimlerden oluşacağı net değil. Bu kapsamda Roj Peşmergeleri de gündeme gelebilir. Sonuçta onlar da Suriye Kürtlerinden oluşturulmuş yerel bir güç” yorumunda bulundu.