ENKS'ten Çavuşoğlu ile yapılan görüşme hakkında açıklama

ENKS'ten Çavuşoğlu ile yapılan görüşme hakkında açıklama

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptıkları görüşmeye dair açıklama yaptı.

Söz konusu görüşmede Suriye’nin mevcut durumu ile geleceğinin tartışıldığını bildiren ENKS, Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin Suriye halkının yanında olduğunu, bölgenin güvenliğe erişmesi için çalışacaklarını ve siyasi çözüm konusunda uluslararası kararlara uyulacağını söylediğini aktardı.

Açıklamada, Çavuşoğlu’nun ENKS’yi Suriye’de Kürt halkının meşru temsilcisi olarak gördüğünü ve siyasi süreçteki önemini vurguladığını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’de Kürtlerin haklarının anayasal güvenceye alınmasını desteklediğini söyledi.

ENKS tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çavuşoğlu, Rojava’nın Afrin, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinde insan hakları ihlallerine neden olan ve suç işleyen silahlı grupların cezalandırılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu bölgenin demografisinin değiştirilmesini reddettiğini ve memleketlerinden ayrılmak zorunda kalanların yeniden evlerine gitmeleri için çalıştıklarını dile getirdi.”

ENKS, Çavuşoğlu’yla yaptıkları görüşmede Suriye’de siyasi çözümün önemi, anayasanın bir an önce yazılması gerektiği, Suriye halkının ve Kürtlerin ulusal taleplerini karşılayacak bir zemin oluşturulması konularının konuşulduğunu bildirdi.

ENKS, Afrin, Serêkaniyê ve Girê Spî’de yaşanan hak ihlallerinin son bulması ve yerinden edilen insanların evlerine dönmesinin kolaylaşması hususlarında Türkiye’den yardım istediklerini aktardı.

Öte yandan ENKS, Rojava’nın demografisinin değiştirilmesini reddettiklerini bildirdi.

ENKS- Çavuşoğlu Görüşmesi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile bir araya geldi.

ENKS Dış ilişkiler Ofisi Başkanı Kamuran Haco’nun da katıldığı görüşme sonrası Çavuşoğlu, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, “Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi Suriye Kürt Ulusal Konseyi heyetiyle görüştük. Suriye Ulusal Koalisyonu içindeki ve siyasi süreçteki rollerini desteklediğimizi belirttik” ifadelerini kullandı.

ENKS, geçtiğimiz günlerde Erbil’de bulunan konsolosluklarla Suriye ve Rojava’daki durumu görüşeceklerini açıklamıştı.

Öte yandan, ENKS kısa bir süre önce Rojava’daki siyasi faaliyetlerine yeniden başlamıştı.