Erbil ile Bağdat, Kürdistan petrolü konusunda, yeni formül üzerine anlaştı

Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti temsilcileri dünkü toplantıda Kürdistan petrolünün ihracatı konusunda yeni bir formül üzerinde anlaşmaya vardı.

Erbil ile Bağdat, Kürdistan petrolü konusunda, yeni formül üzerine anlaştı

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin 23 Mart'ta verdiği kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye ham petrol ihracatı durmuş ve bu durum petrol fiyatlarının varil başına 80 dolara kadar yükselmesine neden olmuştu.

Karaın hemen ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümet arasında görüşmeler başlamıştı.

İki taraf petrol ihracatının yeni bir mekanizma ile ihracatı konusunda anlaşmaya vardı.

Bu ön aşmanın ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şirketler arasında petrol sözleşmeleri ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için halihazırdaki müşterilerin yanı sıra yeni müşterilerin bulunması konusunu netleştirecek yeni toplantılar takip edilecek. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye bir mektup göndermiş, Başbakan Mesrur Barzani de Sudani ile telefonda görüşmüştü.

Anlaşmanın içeriği

Anlaşmanın ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı ancak

Rûdaw'ın ilgili kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi'nden petrol satın alan uluslararası petrol şirketlerle yapılan sözleşmeleri netleştirmek ve Ceyhan limanındaki petrol için yeni alıcılar bulmak için yeni toplantılar gerçekleştirilecek.

Yeni anlaşmalarda petrolün varil fiyatı SOMO'nun sattığı Irak petrolü ile aynı olacak. Bu anlaşma ile Kürdistan Bölgesi'nden petrol üreten şirketler ve alıcılar için istikrar sağlaması bekleniyor.

Uluslararası petrol şirketlerine göre Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında yakın zamanda bir anlaşmaya varılması muhtemel. Analistler ve uluslararası danışmanlık firmaları da iki taraf arasındaki müzakerelerde büyük bir uzlaşma fırsatı olduğuna dikkati çekiyor.

Uzmanların açıklamaları

Energy Aspects analisti Richard Bronze Cuma günü Bloomberg'e verdiği demeçte, tahkim kararından önce Erbil ile Bağdat arasında görüşmelerin devam ettiğine vurgu yaparak, Ceyhan limanından yeniden petrol ihracatına izin veren bir anlaşmanın yakında gerçekleşmesini bekledikleri söyledi..

Dubai merkezli Qamar Energy'nin CEO'su Robin Mills de, "Federal hükümet muhtemelen Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin borçları için sorumluluğu devralacak” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde Şeyhan sahasında faaliyet gösteren şirketlerden Golf Keystone, sahadan petrol üretiminin askıya alınmasının geçici olduğunu, Erbil ile Bağdat’ın petrol ihracatına yeniden başlanması konusunda anlaşacağına inandıklarını duyurdu.

Golf Keystone, Cuma günü 1 numaralı üretim istasyonunu kapatacağını ve şirketin 2 numaralı istasyonundan petrol üretmeye devam ederek petrolü ikinci istasyonda depolayacağını bildirdi.

Kürdistan Bölgesi'nin sahip olduğu avantajlardan biri de önemli oranda ham petrol arıtma kapasitesine sahip olması.

Erbil’de Kargroup’un işlettiği rafinerinin yanı sıra Süleymamniye’de Lanaz tarafundan işletilen Qaywan rafinerisi mevcut. Kürdistan Bölgesi’ndeki rafineriler günde yaklaşık 230.000 varil petrol rafine edebilir kapasiteye sahip. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi'nde üretilen ve ihraç edilemeyen petrolün yarısı benzin ve diğer yakıtları üretmek üzere rafinerilere gönderilebilir.

Kürdistan Bölgesi ile ile Irak hükümeti arasında petrol ihracatı konusunda müzakereler sürerken, ABD'li yetkililer de iki tarafı anlaşmaya varmaya teşvik ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Türkiye ve Irak hükümetlerine Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatını yeniden başlatma çağrısında bulunduk. Dünyanın enerji arzını kesmek kimsenin çıkarına hizmet etmez" açıklamasını yaptı. /Rudaw