Erbil Valiliği’nden Mersin’deki ırkçı saldırıya tepki

Erbil Valiliği’nden yapılan açıklamada, Mersin’de ırkçı saldırıya uğrayan aile ile iletişime geçildiği ve olayın takip edildiği belirtildi.

Erbil Valiliği’nden Mersin’deki ırkçı saldırıya tepki

Başkent Erbil’den seyahat için Türkiye’ye giden Kürt aile dün Mersin’de ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Aileden iki kişi yaralandı. Saldırıda ağır yaralanan Muştaq Mahmud Kerim, Anamur Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Erbil Valisi Omid Xoşnav, Mersin’de yaşanan olaya ilişkin olarak, nerede olursa olsun vatandaşlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Sosyal medyada yayımlanan bir videoda Erbilli bir ailenin Türkiye’nin Mersin ve Adana illeri arasında insanlık dışı bir şekilde bir kaç kişinin saldırısına uğradığı ve darp edildiği görülüyor. Valimiz Omid Xoşnav, aile ve yakınlarıyla iletişime geçerek saldırganların tutuklanarak gerekli cezaya çarptırılması için resmi kurumlarla görüştüğü konusunda aileyi temin etti” denildi.

Vali Xoşnav, aile yaptığı görüşmede, “Siz bizim vatandaşımızsınız. Nerede olursa olsun vatandaşlarımıza yönelik bu tür saldırıları kabul etmiyoruz ve reddediyoruz” dedi.

Konu ile ilgili Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Birimi ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu yetkilileriyle görüşen Omid Xoşnav, Türkiye Başkonsolosluğunun kamuoyuna konu ile ilgili açıklama yapmasını istedi.

Xoşnav, taleplerini şu şekilde sıraladı:

1-Konu ile ilgili bir an önce inceleme başlatılarak söz konusu aileye yönelik insanlık dışı saldırının sebeplerinin ortaya çıkarılması ve faillerinin yasalara göre en ağır şekilde cezalandırılması.

2- Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğundan vatandaşlarımıza yönelik saldırı ile ilgili resmi bir açıklama ile kamuoyunu bilgilendirmesini istiyoruz.

3-Erbil Valiliği olarak, ne şekilde ve gerekçe ile olursa olsun bu tür saldırıları kabul etmiyoruz ve doğru olmayan bu saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. Nerede olursa olsun vatandaşlarımıza yönelik saygısızlık yapılmasını kabul etmiyoruz.

Öte yandan, ailenin yakınlarının Türkiye’ye gitmek amacıyla acil bir şekilde vize almak için Erbil Başkonsolosluğu ile iletişime geçtiği ve Başkonsolosluğun da gerekli kolaylığı sağlayacağını aileye ilettiği öğrenildi. / Rudaw