Erdoğan 'görüşebiliriz' demişti! Esad'dan yanıt geldi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Erdoğan’ın “Siyasette küslük ve dargınlık olmaz" diyerek kendisi ile görüşmeye olumlu bakması hakkında, “Söz değil icraat bekliyoruz” dedi. Esad, DSG ile ilişkileri ise “aşiretçilik gibi” değerlendirdi.

Erdoğan 'görüşebiliriz' demişti! Esad'dan yanıt geldi

İran’ın yarı resmi Mehr Ajansı’nın haberine göre Beşar Esad geçtiğimiz hafta Şam'daki cumhurbaşkanlığı sarayında bir grup Suriyeli gazeteci ve araştırmacı ile bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esad, ağırlıklı olarak Şam’ın geçmişte ve günümüzde ülkelerle olan ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İran ve Rusya

İran’ın ülkesini yüzüstü bırakmadığını ve hala aktif destek olduğunu anlatan Esad, Rusya’nın da kendilerine "çok yardım sağladığı" söyledi.

Esad, “Ancak Ukrayna'daki askeri operasyonu ve üzerlerindeki ekonomik ve askeri baskılardan sonra bugün gerçekler farklı” yorumunu yaptı.

Arap ülkeleri

Lübnan’da Hizbullah’ı “stratejik müttefik” olarak gördüklerini ve desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Esad, buradaki istikrarın Suriye için çok önemli olduğunu vurguladı.

Beşar Esad, Irak'la ilişkileri “dostluk ilişkisi” diye nitelendirerek, “Biz onlarla ilişkilerimizde bireylerin pozisyonlarına değil, kamu politikasına güveniyoruz” dedi.

Esad, Suriye konusunda Mısır'dan farklı bir tutum beklediklerini belirterek, diğer Arap ülkelerinin geçmişte Şam’a karşı tavrılarını eleştirdi.

Suriye Cumhurbaşkanı, "Bize karşı tavrını değiştirmesi şartıyla, herhangi bir ülkeyle ilişkilerimizi savaştan önce olduğu gibi normale döndürme konusunda hiçbir sorunumuz yok" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Erdoğan’ın açıklamaları

Ankara ile iletişimin "yalnızca istihbarat" düzeyinde olduğunu belirten Esad, önümüzdeki zamanlarda bu düzeydeki temasların yükselebileceğini açıkladı.

"Türkiye Şam'ın taleplerini karşılamaya istekli olduğunu gösterdi” diyen Esad, ancak Türkiye'den söz değil icraat beklediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “pozitif” yaklaşımlarına atıfta bulunan Beşar Esad, "gazetecilerin ve araştırmacıların bir ülkenin politikasındaki değişimi insanların değişen tavrına göre ölçmesinin yanlış" olduğunu söyledi.

Yine de Türkiye ile yaklaşımlarında bazı Arap ülkelerinden daha samimi olabileceğini ifade eden Esad Türkiye'nin tutumunu ciddi mi yoksa sadece siyasi bir manevra mı olduğuna karar vermenin mümkün olmadığını anlattı.

DSG ve ABD

Beşar Esad, Rojava Özerk Yönetimi’ni kastederek, günlük sorunlar, bazı hizmet ve yaşam alanlarında yaşanan aksaklıklar konusunda Kürt güçleriyle temasları olduğunu ve bu sorunların “para” ile çözüldüğünü söyledi.

Omurgasını Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile ilişkilerini, "Aşiretçilik ilişkisi gibi” yorumlayan Esad, "Kürt güçlerle diyalog sürüyor ama gelişme yok” yorumunu yaptı.

Beşar Esad, "Amerikalılarla iletişimimiz yok ve onları işgal ettikleri topraklardan çıkmak adına artan halk direnişine güveniyoruz" dedi.

Esad ayrıca konuşmasının büyük bir kısmında Suriye'de yaşanan iç meselelerine, savaşın toplum ve ekonomi üzerindeki etkilerine değindi.