Erdoğan: Putin YPG'ye sıcak bakmıyor, Suriye'de ayrı bir devlete karşı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in YPG'ye sıcak bakmadığını ve Suriye'de ayrı bir devlete karşı olduğunu söyledi.

Erdoğan: Putin YPG'ye sıcak bakmıyor, Suriye'de ayrı bir devlete karşı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rus lider de Suriye'de ayrı bir devleti tasvip etmiyor. Ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Rusya ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilere gündemle ilişkin açıklamalarda bulundu:

Erdoğan, Putin'in de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını her düzeyde dile getirdiğini ifade etti. "Rakka dahil DEAŞ'la mücadele konusunda da beraberce bir çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz” diyen Erdoğan, şu anda Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanlarının yaptıkları çalışmalarla bunun altyapısını oluşturabileceklerini kaydetti.

Suriye'de ABD askerlerinden sonra Rus askerlerinin de YPG armaları taşırken görülmelerinin Putin'le görüşmede gündeme gelip gelmediği sorulan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bize söyledikleri şey şu: 'Biz silahlı terör örgütlerinin yanında size karşı yer almayız' diyorlar. Ayrıca Müslüman Çeçen askerlerinden oluşan iki taburu Suriyelilerin yanında yer almak üzere Suriye'ye gönderdiklerini de anlattılar. 'Suriye halkının Müslüman olmayanlara tavrı farklı olabilir. Onun için Çeçen Müslümanlardan oluşan iki taburu oraya gönderdik' dediler. Bu taburların biri Halep'te. Nitekim Halep'teki tahliye işleminde onlardan istifade ettiklerini aktardılar. Diğer tabur ise Şam civarında. 'Bu taburlar daha ziyade oradaki Sünnilerin korunması ve güvenliğin sağlanması amacıyla gönderildi' dediler.”

Putin'in YPG'ye sıcak bakmadığını da söylediğini belirten Erdoğan, "Hatta Suriye'de öyle ayrı bir devlet kurulmasını kesinlikle tasvip etmediğini de söyledi. Suriye'nin toprak
bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti. 'Sizinle aynı düşüncedeyiz' dedi bana” ifadesini kullandı. Türkiye'nin başından beri isteğinin YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Obama, YPG ile ilgili sözünü tutmadı. Hatta son dönemlerinde terk ettiler gibi şeyler söylediler. Ama bütünüyle boşaltmadıkları görüldü. Bu iş koalisyon güçleriyle yürütülürse Münbiç, DEAŞ'tan ve YPG'den temizlenir düşüncesindeyim” diye konuştu.

Suriye'de, gerek Cerablus, gerek Rai, Dabık ve Bab'da insani yardımlar konusunda iş birliğine girilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Buna şüphesiz ABD ve koalisyon güçlerinin katılması isabetli olacaktır. Hatta Astana sürecinde bulunması hasebiyle İran'ın da farklı bir ülke olarak çalışmaların içinde olmasında fayda var. Çünkü bu kan ve ateş artık bir an önce dursun istiyoruz” ifadesini kullandı.