Erdoğan, Rusya'da bekletilmesine ilişkin konuştu

Erdoğan, Rusya'da bekletilmesine ilişkin konuştu

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova'daki zirveyle ilgili "bekletilme" görüntülerine ilişkin olarak, "Türkiye ve Rusya ilişkileri bu tür medyatik manipülasyonlara kurban edilemez. Sayın Putin bizi arabaya kadar uğurladı. Tabi niyet kötü olunca bunu yazmıyorlar, göstermiyorlar" dedi.

Brüksel dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Rus medyasının sizin Putin'i beklerken olduğu iddia edilen bazı görüntülerinizi yayınlamasına ne diyorsunuz? Türk-Rus ilişkilerine zarar veriyor mu Rus medyası?" sorusu yöneltildi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Her ülkenin medyasında maalesef bu tür fevri örnekler yer alabiliyor. Ancak Türkiye ve Rusya ilişkileri bu tür medyatik manipülasyonlara kurban edilemez. Arkadaşlarımız konuyla ilgili bütün muhataplarıyla görüştüler. Herhangi bir kastın kesinlikle söz konusu olmadığını, kendilerinin de bu tutumdan ciddi manada rahatsız olduklarını ifade ettiler. Rutin bir sürecin bile birilerince manipüle edilerek farklı noktalara çekilmeye çalışılması buradaki kötü niyeti gösteriyor aslında. Nitekim bizim medyaya görüntü vereceğimiz Putin'in çalışma ofisi bir uçta, biz ise öbür uçtan geliyoruz. O bu uçtan çıkana kadar, biz de bulunduğumuz yerden çıkana kadar buluşma noktası gibi orta noktada buluşuyoruz. Bazıları da buradan art niyetli çıkarımlar yapmaya çalışıyorlar. Sayın Putin bizi arabaya kadar uğurladı. Tabi niyet kötü olunca bunu yazmıyorlar, göstermiyorlar."

Erdoğan, İdlib krizine ilişkin olarak ise, Suriye ve mülteci krizinin Türkiye'den daha ziyade AB için bir irade ve liderlik testi olduğunu savunarak, "İdlib'de büyük bedeller ödeyerek ateşkes sağladığımız ve sivilleri koruma altına aldığımız bir dönemde AB de üzerine düşeni yapmalıdır. AB Başkanları, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve AB'nin yavaş hareket ettiğini kabul ettiler" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'ın sığınmacılara karşı tavrına ilişkin olarak, "Sınır hattında takındıkları tavrın cinayet olduğunu bilmeleri lazım. Bunların hesabını soracağız. Yunanistan'a teklifimdir, kapılarını açsın. Bu insanlar Yunanistan'da kalıcı değil. Avrupa'nın diğer ülkelerine geçip gitsinler" tepkisini gösterdi.

Suriye'deki geçici ateşkes konusuna değinen Erdoğan, "Geçici bir ateşkes de olsa iyi gidiyor, dört günü doldurduk. Temennim odur ki bu şekilde devam eder ve kalıcı ateşkese dönüşür" değerlendirmesi yaptı.

Erdoğan, "(Merkel ve Macron ile) Salı günü İstanbul'da bir araya geleceğiz. Boris Johnson da gelebilirse zirveyi dörtlü, gelmezse üçlü yapacağız" diye de bilgi paylaşımı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize bazı haberler geliyor, 'Bay Kemal tansiyonu düşürmek istiyor' diye. Böyle bir şeyin farkına vardıysa, o tansiyonu düşürebilir, neden düşürmüyor?" diye konuştu.

Erdoğan, koronavirüs konusunda şöyle konuştu:

"Koronavirüse yönelik alt yapı ve ön hazırlıklarımızı iyi yaptık. Sağlık tesislerimiz zaten bu konuda tartışılmaz. Şu an 114 ülkede görülen bu salgının Türkiye'de görülmemesi, aldığımız önlemlerin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koyuyor."

Öte yandan Erdoğan, bu geceden itibaren benzinde 60 kuruş, motorinde 55 kuruş indirimin uygulamaya alınacağını duyurdu.