'Erdoğan'ın, Biden'ın çok daha sert olacağını öğrenmesi gerekecek' - Washington Post

ABD'de eski başkan Donald Trump'ın seçimde Joe Biden'a yenilmesinin ardından değişen Beyaz Saray yönetiminin dış politikasının hangi doğrultuda ilerleyeceği tartışılmaya devam ediyor.

'Erdoğan'ın, Biden'ın çok daha sert olacağını öğrenmesi gerekecek' - Washington Post

Biden'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın telefonlarına hâlâ çıkmamış olması, S-400 ve insan hakları ihlalleri gibi konularda sert tutum göstereceği mesajı vermesi ikili ilişkilerde gerilimin artacağına işaret ediyor. Öyle ki, Washington'un son Gare operasyonunda "PKK infazı" iddiasını doğrudan kabullenmemesi de krize yol açtı. 

Konuyla ilgili olarak Washington Post gazetesinde yayımlanan Max Boot imzalı görüş yazısında, Biden'ın da diğer başkanlar gibi göreve iç politikaya odaklanarak başladığı belirtildi ve "Ancak dünyanın geri kalanı için duraklat düğmesine basamazsınız" ifadeleriyle yeni yönetimin dış politika alanında alacağı tutum değerlendirildi.

Analize göre, Biden çok daha sert olacak ve Trump yönetimine benzemeyecek... 

Karar'ın aktardığına göre, "Müttefikler ve düşmanlar Biden'ı test ediyor. Nasıl tepki vereceği, başkanlığının tonunu belirleyecektir" başlıklı görüş yazısında, Türkiye-ABD ilişkilerine de değinen Boot, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'nin Gare operasyonunda PKK tarafından öldürülen 13 kişiyle ilgili yaptığı açıklama üzerinden "ABD'yi azarladığını" söyledi. 

Washington yönetiminin "terör örgütü" olarak tanıdığı PKK'nin eylemleri yüzünden ABD'yi suçlamasını "zorlama" olarak yorumlayan Boot, Erdoğan'ın bunu "içerideki öfkeyi yönlendirerek yeni başkanla ilişkisinin koşullarını belirlemek için" yaptığını iddia etti.

Boot ayrıca, Erdoğan'la ilgili olarak "Biden'ın muhtemelen Trump'a göre çok daha sert olacağını öğrenmesi gerekecek" ifadelerini kullandı.