‘Erdoğan'ın Suriye’nin bölünmesinden kastı Esad ile PKK arasındaki anlaşmadır’

Siyaset bilimci Dr. Mahmud Abbas, Rojava ve Suriye'de Türkiye’nin kontrolünde bulunan bölgelerin durumuna dikkat çekerek, “Türkiye Suriye’nin parçalanmasından bir tarafı suçluyorsa, en çok kendisinden şikayetçi olması lazım” dedi. Kürdistan Özgürlük Akımı Başkanı Siyamend Haco ise, Erdoğan’ın Suriye'nin bölünmesine atıfta bulunarak aslında Esad ile PKK arasındaki anlaşmayı işaret ettiğini söyledi.

‘Erdoğan'ın Suriye’nin bölünmesinden kastı Esad ile PKK arasındaki anlaşmadır’

Türkiye basınında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şanghay ziyaretinden önce yapılan AK Parti MKYK toplantısında “Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm” dediği yazıldı.

Hükumete yakınlığı ile bilinen Abdulkadir Selvi, Erdoğan’ın, “Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı” dediğini aktardı.

Rûdaw Radyo’da yayınlanan Çavê Sêyem (Üçüncü Göz) programına konuk olan Kürdistan Özgürlük Akımı Başkanı Siyamend Haco ile siyaset bilimci Dr. Mahmud Abbas, Erdoğan’ın bu açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Siyamend Haco, Erdoğan’ın Suriye'nin bölünmesine atıfta bulunarak aslında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın PKK ile anlaşmasını işaret ettiğini söyledi.

Haco, "2011'de Suriye ve İran bölgeyi PKK'ye devretme kararı aldı. Beşar Esad'ın kendisi de bir röportajda bölgenin PKK'ye devredilmesine karar verildiğini söyledi. Erdoğan, Suriye parçalanmanın eşiğinde ve bunun sorumlusu Beşar Esad’dır dediğinde aslında Suriye devriminin başlangıcında İran, Suriye ve PKK arasında varılan anlaşmayı kastediyor” yorumunu yaptı.

Dr. Mahmud Ebas ise Erdoğan’ın “Suriye'nin bölünmesi” konusundaki eleştirilerinden önce dönüp kendisine bakması gerektiğini söyledi.

Abbas, "Şimdi İdlib ve Afrin Türkiye'ye bağlı güçlerin kontrolünde ve oralar Türkiye ekonomisine bağlanmışlar. Suriye'de bir bölünme varsa burada herşeyden önce Türkiye kendini eleştirmeli ve bununla birlikte Suriye muhalefetini kınamalı" ifadelerini kullandı.

Rûdaw’ın Şam'dan ilgili kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Türkiye Milli İstihbarat Başkanı Hakan Fidan, geçtiğimiz günlerde Şam’ı bir kaç kez ziyaret etti ve Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük'ün yanı sıra çok sayıda üst düzey Suriyeli yetkiliyle de görüştü.

Aynı kaynaklar, iki ülke yetkilileri arasında siyasi ve diplomatik görüşmelerin önünü açabilecek görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiğini aktardı.