Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Maraş ziyaretine, Kıbrıs'tan tepki

Kuzey Kıbrıs'ın 46 yıldır kapalı olan ve BM kontrolündeki kapalı Maraş'ı yeniden açmasının ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yarın (15 Kasım) gerçekleştireceği ziyaret Kıbrıs tarafında tepkilere neden oldu.

Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Maraş ziyaretine, Kıbrıs'tan tepki

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Erdoğan'ın planlanmış ziyaretini 'şimdiye kadar görülmemiş bir provokasyon' olarak nitelendirdi. 

Ekim ayında açılan Maraş'a çok sayıda Kuzey Kıbrıslı ziyarette bulunmuş, açılma kararı dönemi Başbakanı olan ve seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar ile Erdoğan'ın ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında duyurulmuştu. 

Rum lider, Erdoğan'ın ziyaretinin BM'nin Kıbrıs kararlarının da ihlali anlamına geldiğini kaydetti. 

Anastasiades yazılı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'taki bölünmeyi ortadan kaldırmaya yönelik çözüm çabalarının altını oymak anlamına geldiğini de savundu.

DW Türkçe'nin haberine göre, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa kentinin doğu kesimindeki sahil bölgesinde bulunan Kapalı Maraş'ta sahil boyundaki iki caddenin asfaltlandığı ve Erdoğan'ın yarın bu bölgeyi ziyaret edeceği ve kutlamalar yapılacağı belirtiliyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte Kapalı Maraş bölgesini 15 kasım'da ziyaret edeceğini partisinin Kahramanmaraş kongresinde duyurmuştu.

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, bugün Türkiye Dışışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti. Görüşmenin içeriğine dair ayrıntı verilmedi.

Maraş'ın açılmasına Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, provokatif bir adım olduğu gerekçesiyle tepki göstermiş, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, kararı BM kararlarına aykırı olarak nitelendirmişti.