YENİLENDİ - Ermenistan-Azerbaycan hattında çatışmalar yeniden alevlendi: 49 Ermenistan askeri öldü

Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında yoğun çatışmalar başladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

YENİLENDİ - Ermenistan-Azerbaycan hattında çatışmalar yeniden alevlendi: 49 Ermenistan askeri öldü

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Salı günü saat 00:05'te Azerbaycan, Goris, Sotk ve Yermuk şehirleri istikametindeki Ermeni askeri mevzilerine karşı top ve büyük kalibreli ateşli silahlarla yoğun bombardıman başlattı" denildi. Açıklamada Azerbaycan'ın insansız hava aracı da kullandığı belirtildi. 

Ermenistan çatışmada 49 askerinin öldüğünü açıkladı.

Ancak Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ı sınırdaki Daşkesan, Kelbecer ve Laçin ilçeleri yakınlarında "geniş çaplı yıkıcı eylemler" yapmakla suçladı ve ordu mevzilerinin "siper havan topları da dahil olmak üzere ateş altına alındığını" ekledi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı "provokasyonda bulunduğu"nu iddia etmişti. Bakanlık açıklamasında rakam vermeksizin, "(Azerbaycan) askerleri arasında kayıplar var" denildi.

Paşinyan: 49 askerimiz öldü

Ermenistan Başbakanı Paşinyan çatışmalarda 49 Ermenistan askerinin öldüğünü açıkladı. Rusya sabah 9.00 itibariyle tarafların ateşkeste anlaştığını söylese de bölgede çatışmalar sürüyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çatışmaların şiddetinin bu sabah itibariyle azaldığını söyleyen Paşinyan, "An itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil" dedi.

Azerbaycan'ın Kasım 2020'de varılan anlaşmalara yönelik yaklaşımına katılmadıklarını söyleyen Paşinyan, "Ermenistan ve Azerbaycan dahil tüm bölge ülkelerinin bu yolları kullanacağı yaklaşımıyla yolları açmaya hazırız" diye konuştu.

Putin ile Paşinyan telefonda görüştü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü.

Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın iki liderle yaptığı görüşmelerde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi.

Paşinyan'ın durum ile ilgili endişelerini dile getirdiği aktarılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un gerginliğin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu ve durumun sakinleştirilmesinin gereğini vurguladığı ifade edildi.

Ayrıca Ermeni basınında, Paşinyan'ın gece saatlerinde hükümet binasında Güvenlik Konseyi'ni topladığı belirtildi.

ABD’den çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığının, Ermenistan'ın “provokasyonu” üzerine Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmaların başladığını duyurması üzerine Blinken, yazılı bir açıklama yaptı.

Blinken, "ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu,  Bayramov ile telefonda görüştü

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalara  ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çavuşoğlu, mevkidaşı Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki  çatışmaları ele aldıklarını duyurdu.

Çavuşoğlu, "Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan'la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalı" ifadesini kullandı.