Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan erken seçim kararı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan erken seçim kararı aldı. Ermenistan’ın 20 Haziran'da genel seçim için sandığa gidiceği bildiriliyor.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan erken seçim kararı

Dağlık Karabağ savaşındaki yenilginin ardından darbe girişimine maruz kalan ve protestolarla karşı karşıya olan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan erken seçim kararı aldı. Rus ajansı Interfax'ın haberine göre, Paşinyan 20 Haziran'da erken seçime gidileceğini açıkladı.

Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petrosyan, "Erken seçimlere hazırlanıyoruz. Erken seçim kararı ve tarihinin bugün veya yarın açıklanacağını düşünüyorum" dedi.

Paşinyan'ın açıklamasından önce, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı muhtıralar nedeiyle görevden alma girişimi bir idari mahkemeye takılmıştı. Mahkeme, Gasparyan'ın görevden alınmasın için nihai yargı kararının beklenmesi gerektiğine ve genelkurmay başkanının şu an için görevinin başında kalmasına hükmetmişti.

Başbakan Paşinyan'ın bugün muhalefetteki 'Müreffeh Ermenistan Partisi' Genel Başkanı Gagik Tsarukyan'la bir araya gelerek erken seçimleri görüşmesi bekleniyor.

Paşinyan'ın İstifası Gerekiyor

Ermenistan parlamentosunun lağvedilmesi için Paşinyan'ın istifa etmesi gerekiyor. Eğer vekiller iki oylamada yeni başbakan seçemezse, parlamento kendiliğinden feshedilmiş olacak ve seçimlere gidilecek.

Mart başında başkent Erivan'da taraftarlarının düzenlediği mitingde konuşan Paşinyan, parlamenter sistemden yarı cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş konusunda ekim ayında bir referandum yapmayı planladıklarını duyurmuştu.

Erken parlamento seçimleri için sandığa gitmeye hazır olduklarını da söyleyen Paşinyan, "Eğer parlamenterler güçler, aralık ayında yaptığımız teklifi kabul ederse erken parlamento seçimleri düzenlemeye hazırız. Size ikinci bir fırsat veriyorum. Seçime gidelim ve halkın kimin istifasını istediğini görelim" diye konuşmuştu.