Ermenistan duyurdu: Azerbaycan ile ateşkes sağlandı

Ermenistan Güvenlik Konseyi sekreteri Armen Grigoryan, Azerbaycan ile 14 Eylül saat 20.00’den itibaren ateşkes üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

Ermenistan duyurdu: Azerbaycan ile ateşkes sağlandı

Ateşkes ilanını Ermenistan Devlet Televizyonu TV kanalının yayınında duyuran Grigoryan, “Uluslararası düzeyde arabuluculuk faaliyetleri sayesinde 14 Eylül’de saat 20:00’den itibaren Azerbaycan ile ateşkes üzerinde anlaşmak mümkün oldu” diye konuştu.

Öte yandan Azerbaycan’la yaşanan çatışmanın ardından bir grup, başkent Erivan’da Başbakan Nikol Paşinyan’a karşı protesto düzenleyerek hükümetin istifasını istedi.

Ermenistan’daki NEWS.am haber ajansında yer alan habere göre, 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları gündüz saatlerinde meclis önünde toplandı ve Başbakan Nikol Paşinyan’a tepki gösterdi.

Ermenistan polisi, protestocuları önlemek için meclis girişindeki sokağı trafiğe kapattı.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan son çatışmalarda 105 Ermeni askeri öldü.

BMGK’dan Bakü ve Erivan’a acil ateşkes çağrısı

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, dünkü toplantı sırasında, Azerbaycan ve Ermenistan arasında acil ateşkes sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Herkes oybirliğiyle, acil ateşkes ve sorunun siyasi ve diplomatik yollarla çözümü lehinde konuştu. Şimdi basın açıklaması değerlendiriliyor. Uzmanlar onu tamamlamak üzereler” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, söz konusu basın açıklamasına, 2020 ve 2021’de imzalanan Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin ortak beyanlarından bahsedilmesinde ısrarcı olduğunu dile getiren Nebenzya, bu beyanların, iki ülke arasındaki normalleşmenin temelini oluşturduğunu ve ateşkes yükümlülüklerini ile tarafların yerine getirmesi gereken bir dizi proje içerdiğini anımsattı.

Nebenzya, “Rusya’nın, durumu normalleştirmek ve ateşkes sağlamak için hem bireysel olarak hem de KGAÖ aracılığıyla yaptığı çabalardan, Kolektif Güvenlik Konseyi toplantısının ardından KGAÖ’nün yapacağı çalışmalardan bahsettik. Partnerler, bu bilgiyi paylaştığımız ve sarf ettiğimiz çabalar için bize teşekkür etti” diye ekledi.