Esad: Kürtler öyle ya da böyle ikna edilmeli

Esad: Kürtler öyle ya da böyle ikna edilmeli

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki Amerikan askeri varlığına sert eleştiriler yönelterek, Kürtlerin Suriye devletini ‘kucaklamaya’ ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Suriye lideri, ‘Amerikan komutası altındaki grupların öyle ya da böyle ikna edilerek Suriye devletinin topraklarını kurtarma çabalarına katılması gerektiği’ yorumu yaptı. Esad, Türkiye’nin Suriye petrolünün kaçırılmasında ‘doğrudan rol oynadığını’ da savundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çinli Phoenix televizyonuna verdiği röportajda Suriye petrolüne ilişkin açıklamalarda bulundu. 

ABD'nin 'Fırat'ın doğusundaki petrol kuyularının korunacağı' açıklaması kendisine hatırlatılan ve söz konusu kuyularla ilgili "Ele geçirdikleri petrolü ne yapacaklar?" sorusunu yanıtlayan Esad, söz konusu petrolün ABD tarafından çalınarak Türkiye'ye satıldığını açıkladı. 

Esad'ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Amerikalılardan da önce, IŞİD gelip bölgeyi ele geçirmeden -daha doğrusu bölgedeki kuvvetler IŞİD'le birleşmeden- önce söz konusu petrol kuyuları Nusra Cephesi tarafından kullanılıyordu. Petrolü çalıp doğrudan Türkiye üzerinden sattılar. Şimdi de ABD bölgedeki petrolü çalıp Türkiye'ye satıyor. Türkiye petrol satışında suç ortağı, sürece ilişkin bir sorunu yok ve hazır. Türk rejimi, önce Nusra, sonra IŞİD ve bugün de ABD ile bölgenin petrolünün satışı konusunda doğrudan bir rol oynuyor."

Kürtlerle Diyalog Vurgusu

Esad bunun üzerine gelen “Peki Suriye hükümeti, Fırat’ın doğusunda bulunan petrol kuyularındaki Amerikan varlığını nasıl ele alacak?” sorusuna yanıtındaysa, Suriyeli Kürtlere Şam yönetimine destek çağrısı yaptı. Esad, şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle Amerikalılar teröristlere güveniyor. Teröristlere saldırılmalı; bu, Suriye’deki bizler için bir öncelik. Teröristleri vurmak, bir şekilde Amerikan varlığını zayıflatıyor. Daha sonraki bir aşamadaysa, Amerikan komutası altında hareket eden Suriyeli gruplar var ve bu gruplar öyle ya da böyle, özellikle de diyalog yoluyla, vatanlarını kucaklamanın ve Suriye devletinin tüm topraklarını özgürleştirme yönündeki çabalarına katılmanın Suriye’deki herkesin çıkarına olacağına ikna edilmeli. Bu noktaya gelindiğinde, Amerikan varlığının doğal olarak bir geleceği kalmayacaktır.”

Esad, ABD’nin Suriye’de kaldığı bir senaryo içinse Irak örneğini göstererek halkın direneceğini söyledi; “Bedeli onlar ödeyecektir. Amerikalılar nihayetinde gidecek” dedi.