'Esed rejimi, güçlerini Ukrayna'ya konuşlandırılacak'

Esed rejimi güçlerinin askeri isimlerinden Süheyl Hasan'ın tümeninin, Ukrayna’da Rus birliklerinin yanında savaşmak için görevlendirildiği ileri sürüldü.

'Esed rejimi, güçlerini Ukrayna'ya konuşlandırılacak'

Esed rejimi güçlerinin askeri isimlerinden Süheyl Hasan'ın tümeninin, Ukrayna’da Rus birliklerinin yanında savaşmak için görevlendirildiği ileri sürüldü.

Amerika'nın Sesi'nin Associated Press'ten aktardığı habere göre, şimdiye kadar az sayıda rejim unsuru, cephe hattında konuşlandırılmadan önce askeri eğitim almak için Rusya’ya gitti. Kremlin yetkilileri savaşın başlarında Ortadoğu'dan 16 binden fazla başvuru olduğunu belirtiyordu. Amerikalı yetkililer ve Suriye’yi gözlemleyen aktivistler, henüz Ukrayna'daki savaşa katılmak için bölgeden giden savaşçıların sayısının çok olmadığı görüşünde.

Ancak uzmanlar, Rusya'nın savaşı bir sonraki aşamaya taşıyarak ülkenin doğusuna tam kapsamlı bir saldırı başlatması durumunda bu sayının artabileceğini söylüyor.

Özellikle Putin'in Suriye'deki Rus ordusunun komutanı General Alexander Dvornikov'u Ukrayna'daki birliklerin başına atamasından sonra, Suriye'den gelen rejim unsurlarının gelecek haftalarda Ukrayna’da konuşlandırılması olasılığının daha fazla olduğu sanılıyor.

Suriyeli gözlemciler ve aktivistler de Rusya’nın Suriyeli savaşçıları Ukrayna’da çarpışmaları için aktif şekilde görevlendirmekte olduğunu belirtiyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdurrahman, şimdiye kadar yaklaşık 40 bin kişinin Rusya tarafında yer almak üzere kaydolduğunu, bunların 22 bininin Rus ordusuna ve yaklaşık 18 bininin ise paralı askerlerden oluşan özel Wagner Grubu’na yazıldığını söylüyor.

Abdurrahman, Suriyeli komutan Süheyl El Hasan'ın tümeninin yaklaşık 700 üyesinin Rus güçlerinin yanında savaşmak için geçen haftalarda Suriye'den ayrıldığını söyledi. Rakamlar bağımsız olarak doğrulanamadı.

Abdurrahman ayrıca Rusya tarafından eğitilen 5. Tümen’den, Baas Partisi'nin silahlı kanadı olan Baas Tugayları’ndan ve Suriye'deki Filistinli mültecilerden oluşan Filistin Kudüs Tugayı’ndan savaşçıların da Rusya’nın yanında Ukrayna Savaşı’na katılmak için gönüllü olduklarını kaydetti.

Suriye çölünde IŞİD’in faaliyetlerini izleyen aktivistlerin kurduğu Suwayda24 grubundan Rayan Maruf'a göre, şimdiye kadar güneydeki Suveyda eyaletinde yaklaşık 100 erkek Rusya yanında savaşmak için isimlerini kaydettirdi. Maruf bu kişilere aylık 600 dolardan az olmayan bir gelir sözü verildiğini belirtti. Bu aylık, Suriye’de yaygın işsizlik ve para birimindeki değer kaybı nedeniyle büyük bir miktar.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby Nisan ayı başında, Wagner Grubu'nun Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde konuşlandırmak üzere çoğunlukla Ortadoğu'dan savaşçılar toplamaya çalıştığına dair işaretler olduğunu söylemişti. Ancak Kirby, bu savaşçıların sayısı hakkında "belirli bir bilgi" olmadığını kaydetmişti.