Eski MI6 subayının İstanbul'da şüpheli ölümü

Eski İngiliz askeri istihbarat subayı ve Beyaz Baretliler örgütünün kurucusu James Le Mesurier, İstanbul Beyoğlu'ndaki evinin yakınında ölü bulundu.Yerel kaynaklara göre, Mesurier'in yüzünde kesik izleri, el ve ayaklarında da kırıklar tespit edildi.

Eski MI6 subayının İstanbul'da şüpheli ölümü

Eski İngiliz askeri istihbarat subayı ve Beyaz Baretliler örgütünün kurucusu James Le Mesurier, İstanbul Beyoğlu'ndaki evinin yakınında ölü bulundu.Yerel kaynaklara göre, Mesurier'in yüzünde kesik izleri, el ve ayaklarında da kırıklar tespit edildi.

Görgü tanıkları, Mesurier'in balkondan düşmesinin mümkün olmadığını öne sürdü. İddialara göre; Beyoğlu'nda sokakta bulunan erkek cesedinin eski bir MI6 ajanı olan James Gustaf Edward Le Mesurier'e ait olduğu belirlendi.

Düşmeye bağlı ölüm şüphesi üzerinde duran polis ekiplerinin, olayla ilgili çalışmasını çok yönlü sürdürdüğü öğrenildi. Suriye'deki Beyaz Miğferler'in kurucu ortaklarından olduğu söylenen James Gustaf Edward Le Mesurier hakkında bir kaç gün önce Rusya açıklama yapmıştı. Mesurier'in bu şüpheli ölümü, tüm gözleri Rusya'nın üzerine çevirdi.

Rusya'dan Beyaz Baretliler açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova tarafından yapılan bir açıklamada James Le Mesurier'in Kosova'da terörist örgütlerle bağlantılı olduğu ileri sürülerek şu ifadeler kullanılmıştı:

Beyaz Baretliler'in kurucu ortaklarından, İngiltere MI6 istihbaratının eski ajanı olan James Le Mesurier, Balkanlar ve Orta Doğu dahil tüm dünyada bilinmektedir. Kosova'daki görevi esnasında terörist örgütlerle bağlantıları bildirilmişti.

Beyaz Baretliler provokasyonlar gerçekleştirir, çoğu tehlikeli terörist gruplara yardım eder ve Suriye hükümetinin diğer ülkelerce desteklenen terörle mücadele çabalarına direnir. Bir dizi acımasız sahte kimyasal saldırı planladılar ve yürüttüler.

 

Sabah gazetesi ise, İngiliz konsolosluğu'na yakın bir noktada Kemankeş Mahallesi'ndeki üç katlı binanın bahçesinde ceset gören vatandaşların durumu polise ihbar etmesi üzerine Le Mesurier’in öldüğünün ortaya çıktığını belirtti.

Emniyet kaynaklarına göre olay sabah saat 05:30 sıralarında meydana geldi.Kemankeş Mahallesi’ndeki üç katlı korunaklı bir binanın bahçesinde ceset gören vatandaşlar durumu polise ihbar etti.

Olay yerine gelen polis ekipleri binanın üçüncü katındaki evin zilini çaldıklarında kapıyı Le Mesurier’in eşi açtı. Durumu polislerden öğrenen eşi de kısa süreli şok geçirdi.

Le Mesurier’in eşi ilk ifadesinde, “Sabah saat 04.00 sıralarına kadar uyumamıştık. Sonra ben uyudum. Atladığından haberim olmadı” dedi.

Le Mesurier’in eşi bir dönem İngiliz istihbaratında çalışan adamın psikolojik sorunu olduğunu ve anti depresan haplar kullandığını aktararak, şöyle dedi:

“Bizim evimiz normalde Büyükada’da. Eşim üç gün önce aşırı strese bağlı olarak iğne ve ilaç tedavisi gördü. Biz de büyük hastanelere yakın olmak için buradaki home ofisimize geldik ve olay bu şekilde yaşandı.” 

Le Mesurier’e ‘Suriye’deki sivil savunma hizmetleri ve Suriyeli sivillerin korunmasına yaptığı katkılar nedeniyle’ 2016 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından şövalyelik unvanı verilmişti.

Beyaz Miğferler, Suriye’de muhaliflerin ve Türkiye’nin kontrolündeki alanlarda sivil savunma faaliyeti gösterdiğini savunuyor. Ancak grup Rusya, İran ve Suriye tarafından dezenformasyonla suçlanıyor.

Beyaz Baretliler kimdir?

Her bir savaş öncesinde bir iş sahibi olan üyelerden oluşan Beyaz Baretiler arama kurtarma gönüllüsü bir kuruluş.

Kuruldukları 2013'ten bu yana yaklaşık 62 bin kişinin hayatını kurtaran örgüt arasında 120 kişi yaşamını yitirdi. Rejim ve Koalisyon güçlerinin bombardımanında hedef olmayı umursamadan korkusuzca mücadele veren Beyaz baretliler 3 bini aşkın kişiden oluşan bir gönüllü ağdır.

Enkaz başında çıplak elleriyle çalışan, ikinci bir hava saldırısına karşı sivilleri uyaran, bölgeden uzaklaştıran, kimi zaman kendileri bombardımana yakalanan, hayat kurtarmaya çalışırken kendi hayatlarından olan kişilerden oluşuyor bu 3 bini aşkın üye.

Beyaz Baretliler'in aldıkları eğitimin de etik önkoşullarından biri: Ayrım gözetmeksizin hayat kurtarmaktır. Bu minvalde çalışmalarını yürüten Beyaz Baretliler her gün yaşanan bombardımanda yüzlerce masum sivilin cansız bedenlerini enkaz altınan çıkartırken, dini, dili, ırkı, mezhebi hiçbir ayrımı gözetmeksizin moloz yığınları arasından kurtarıyor. İşte bu anlayış Beyaz Baretlileri Beyaz yapan en büyük motto.