ETA, 8 Nisan'da tamamen silahsızlanacak

İspanya'daki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden 'Bask Yurdu ve Özgürlük' (ETA), tamamen silahsızlanma kararı aldı.

ETA, 8 Nisan'da tamamen silahsızlanacak

Kurulduğu 1959 yılından bu yana çeşitli aralıklarla faaliyet gösteren ayrılıkçı ETA örgütü, 8 Nisan'da tamamen silahsızlanacağını duyurdu. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre ETA, bu tarihe kadar bütün silahlarını teslim edecek.

Silahlı mücadeleyi 2011'de bıraktığını duyuran örgütün bu kararını, ekoloji aktivisti Txetx Etcheverry duyurdu. Aynı zamanda Bask bölgesinin bağımsızlığını da destekleyen Etcheverry şöyle konuştu: "ETA silahsızlanma ve bütün cephanelerin teslimi için bize sorumluluk verdi. 8 Nisan akşamına kadar elindeki bütün silahları teslim edecek."

Tek taraflı olarak 2011'de ateşkes ilan eden ETA'nın son yıllarda lider kadrosundan çok sayıda kişinin tutuklanması ve silahlarının ele geçirilmesiyle gücünü iyice kaybettiği yorumları yapılıyordu. Öte yandan, İspanya ve Fransa yetkilileri, ateşkesin ilan edildiği 2011 yılından bu yana örgütün silahsızlandırılması aşamasında yer almayı reddetti. Buna gerekçe olarak da, ETA'nın silahsızlandırılmayı 'tutuklu olan ve olmayan militanlarının geleceğiyle ilişkilendirmesi' gösteriliyordu. Fransa ve İspanya hükümetleri, ETA'nın hiçbir koşul öne sürmeksizin silahsızlanmasını talep ediyordu.

Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, "ETA'nın yapması gereken tamamen çözülmek ve ortadan kaybolmak. Silahsızlanmak için vakti vardı ve karşılığında bir şey alamayacağını biliyor" dedi.