Ezidi Miri: Birilerinin Ezidileri Kürdistan’dan ayırmasını asla kabul etmiyoruz

Dünya Ezidilerinin Miri Mir Tahsin Hazım Beg, “Ezidiler ve Kürdistan bir bütündür, birbirlerinden ayrılamazlar. Biz birilerinin Ezidileri Kürdistan’dan ayırmasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

Ezidi Miri: Birilerinin Ezidileri Kürdistan’dan ayırmasını asla kabul etmiyoruz

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik başlattığı saldırıların ve soykırımın 8’inci yıldönümünde kurbanlar için Duhok’un Semel ilçesinde bir anma düzenlendi.

Anmaya, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi ileri gelenler, Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı ülkelerin konsolosları, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetinden yetkililer ve kurbanların yakınları katıldı.

Burada bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, katliamı, “Ezidilerin ve Kürdistan halkının 21’inci yüzyılda yaşadığı en büyük trajedi” olarak adlandırdı.

Barzani, "Kürdistan ve Ezidilik, milletimizin ve coğrafyamızın ortak tarihi kimliğidir. Kürdistan Ezidiliğin merkezidir. Ezidiliğin Kürdistan'daki varlığı Ezidiliğin temelidir. Bu nedenle Ezidiler, Şengal’de, Kürdistan'da kendi topraklarında kalmalıdır” dedi.

“Ezidiler ve Kürdistan birdir”

Neçirvan Barzani’nin açıklamalarından memnun kaldıklarını vurgulayan Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg de, “O sıradan biri değil, Kürdistan Bölgesi Başkanı’dır. Ezidilerin durumundan, Şengal’deki durumdan bahsetti. Gerçekten de dediği gibi, Ezidiler ve Kürdistan birdir, birbirlerinden ayrılamazlar. Biz birilerinin Ezidileri Kürdistan’dan ayırmasını asla kabul etmiyoruz. Kürdistan bizim anavatanımız ve biz bu toprakların asıl halkıyız” dedi.

Neçirvan Barzani’nin Şengal’deki durumun normale dönmesi, halkın evlerine güven içerisinde dönmesi için Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi konusundaki açıklamalarını da değerlendiren Mir Hazım Beg, “Başkan Neçirvan Barzani’nin uluslararası toplumdan, yabancı ülkelerden ve Kürdistan’daki konsolosluklardan Ezidi toplumunun sorunlarını ve Şengal meselesinin çözümü konusunda destek istemesine katılıyoruz” diye konuştu.

Mir Hazım Beg, “Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetlerinin çabalarının yanı sıra, biz de uluslararası toplumun temsilcileri ile yaptığımız görüşmede Şengal’deki durumun çözüme kavuşturulması için destek ve işbirliği talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Neçirvan Barzani, Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin bugüne kadar 3.554 Ezidi kadın, çocuk ve erkeği kurtarabildiğini belirterek, “Kaçırılan her bir Ezidi kadın, erkek ve çocuk kurtarılana kadar devam edeceğimize söz verdik” dedi.

Ezidi Miri Mir Hazım Beg, “Umut ediyorum ki kaçırılan Ezidi kadın ve çocuklarımızın akıbeti belli olur ve hepsi kurtarılır” ifadesini kullandı.

"O acıyı yine, yeniden yaşıyoruz"

Rûdaw’a konuşan Şengal sakinlerinden Şemo Şengali de, “Başkan Neçirvan Barzani’nin Şengal’deki sorumların çözümü ve kaçırılanların kurtarılması için çabaların devam edeceği yönündeki açıklamaları gerçekten önemli” dedi.

Annesi, babası ve on kardeşi (7 kız, 3 erkek) ile birlikte 3 Ağustos 2014’te Şengal’de kaçırılan Asya Xidir da anmaya katılanlardan biriydi.

Bu güne kadar ailesinden sadece kendisi ve bir kız kardeşinin kurtulabildiğini, diğerlerinin akıbeti hakkında bir şey bilinmediğini belirten Asya Xidir, “Bizim için çok zor bir anma. O acıyı yine, yeniden yaşıyoruz. Yaralarımız yeniden açılıyor. O ilk gün yaşadığımız felaketi unutmuyoruz” diye konuştu.

Anmada ayrıca Ezidi gençler, Rakka’da IŞİD tarafından kurulan köle pazarını ve orada yaşanan vahşeti temsil eden bir gösteri sergiledi.