Ezidi Miri’nden çağrı: Şengal’deki sorun artık çözülsün

Dünya Ezidilerinin Miri Mir Hazım Tahsin Beg, “Halkımız 8 yıldır çadırlarda yaşıyor. Yazın sıcağını, kışın soğuğunu bu çadırlarda geçiriyor ve gerçekten de çok zor durumdalar. Gerçekten artık tahammülümüz kalmadı” dedi. Ezidi Miri, Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesini istedi.

Ezidi Miri’nden çağrı: Şengal’deki sorun artık çözülsün

Ezid Miri Mir Hazım Tahsin Beg, 5 Eylül'ü Uluslararası Hayırseverlik Günü vesilesiyle Sosyal Yardımlaşma ve Kalkınma Genel Müdürlüğü'nün Duhok'taki ofisini ziyaret ettikten sonra ildeki huzurevine giderek incelemelerde bulundu.

Ardından basın mensuplarına konuşan Mir Hazım Beg, gün vesilesi ile buraya yaptığı ziyaretinin manevi önemi olduğunu vurguladı.

“Kürdistan halkına, özellikle de Duhok ve Zaho halkına çok teşekkür ediyorum” diyen Mir Hazım Beg, “Unutmadık, dün Ezidiler katliama uğradığında, Duhok ve Zaho halkı evlerinin kapılarını, camilerinin kapısını Şengal’den gelen halkımıza açtı. Kürdistan, Müslümanı, Ezidisi, Hristiyanı ve Sabiisiyle güzeldir” dedi.

Ezidilerin yurt dışına göçünün önlenmesi konusunda neler yapıldığına dair bir soruyu yanıtlayan Ezidi Miri, “Halkımız 8 yıldır çadırlarda yaşıyor. Yazın sıcağını, kışın soğuğunu bu çadırlarda geçiriyor ve gerçekten de çok zor durumdalar. Gerçekten artık tahammülümüz kalmadı. Sizler aracılığıyla Kürdistan Bölgesi hükumetine, Irak hükumetine, uluslararası topluma ve kuruluşlara, Avrupa Birliği’ne sesleniyoruz; Şengal’deki sorunu artık çözün. Biz Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu şekilde halkımız evlerine geri dönebilsin, tazmin edilsin ve kendilerini koruyabilsin” ifadelerini kullandı.

Şengal meselesi için Ezidi Ruhani Meclisi ile önümüzdeki günlerde Bağdat’a gideceklerini belirten Mir Hazım Beg, “Şengal Anlaşmasının hayata geçirilmesi meselesi Erebil ile Bağdat’a kalmış. Şengal coğrafi konumu nedeniyle uluslararası bir mesele haline gelmiş. Suriye sınırı üzerinde yer alıyor, Irak ve Kürdistan sınırında, Türkiye sınırına yakın. Umarım her şey Şengal için hayırlı olur” dedi.

Kamplarda yaşanan yangınlar nedeniyle dün bir kampı ziyaret ettiğini belirten Ezidi Miri, orada yaşayan insanların çadır yerine briket ev istediklerini, bu konuyu İçişleri Bakanı ile görüşeceğini söyledi.   

Birleşmiş Milletler (BM), Rahibe Teresa'nın yaşamını yitirdiği gün olan 5 Eylül'ü Uluslararası Hayırseverlik Günü olarak kabul etmişti.

 Hayırsever faaliyetlerinden dolayı 1979 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Rahibe Teresa, 5 Eylül 1997 tarihinde yaşamını yitirmişti.