Foreign Affairs'de Ezidi soykırımı raporu

Foreign Affairs'de Ezidi soykırımı raporu

ABD’nin önemli dış politika dergilerinden Foreign Affairs, DAİŞ’in Şengal’de Ezidilere yönelik saldırılarına ilişkin oldukça kapsamlı bir rapor yayımladı. 

Valeria Cetorelli, Isaac Sasson, Nazar Shabila ve Gilbert Burnham imzasını taşıyan raporda DAİŞ’in Ezidi Kürtleri yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin 2500 ile 5000 arasında Ezidi Kürd'ü katliamdan geçirdiği belirtilerek, soykırım olarak nitelendirildi.

Raporun “Öldürme ve kaçırılmanın demografik kanıtları”nda şöyle deniliyor:

3 Ağustos 2014'te DAİŞ, çoğunlukla zulüm görmüş dini bir azınlığın üyeleri olan yaklaşık 400 bin Ezidi’ye ev sahipliği yapan Şengal’e saldırdı. Kaçmak istemeyen Ezidileri kaçırıp öldürerek birkaç saat içinde Şengal ve civar köyleri ele geçirdi. Şengal Dağı'na kaçabilenler, burada günlerce DAİŞ tarafından kuşatıldı, yüksek sıcaklık değerleri altında suya, yiyeceğe veya tıbbi bakıma erişimleri engellendi. ABD’nin DAİŞ’e karşı hava saldırısı düzenlemesi ve 8 Ağustos'ta gerçekleştirilen insani yardım hattı ve 13 Ağustos’ta açılan insani koridor sayesinde hayatta kalan Ezidiler kurtarılabildi.”

Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Bir Uluslararası Soruşturma Komisyonunun, Ezidiler'e karşı gerçekleştirilen vahşetin, 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi çerçevesinde "soykırım iddialarıyla ilgili olarak gerçekleştirilen eylemler" olarak tanımladığı anımsatılan raporda soykırım davasının açılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kesin bir sonucun çıkmadığı dile getirildi.