Fotoğrafçı 5 Ezidi kürt kadını İtalya'da

İtalya Savunma Bakanı, Mayıs 2016'da Duhok'un Hanke Kampı'nı ziyareti sırasında, kampta yaşayan Zine Selim, Samiye Cındo, Xılud Hasan, Xewle Şemo ve Menal Bereket adlı 5 Ezidi kadın fotoğrafçıyı İtalya'ya davet etmişti.

Fotoğrafçı 5 Ezidi kürt kadını İtalya'da

Musul'un Şengal ilçesinden 5 Ezidi Kürt kadın fotoğrafçı İtalya'da, profesyonel gazeteci olarak yaptıkları çalışmalarla, kendi ve vatanlarının sesini dünyaya duyurmayı hedefliyor.

İtalya Savunma Bakanı, Mayıs 2016'da Duhok'un Hanke Kampı'nı ziyareti sırasında, kampta yaşayan Zine Selim, Samiye Cındo, Xılud Hasan, Xewle Şemo ve Menal Bereket adlı 5 Ezidi kadın fotoğrafçıyı İtalya'ya davet etmişti.

Söz konusu davet üzerine Ezidi grubu İtalya'ya gitti. Grup İtalya'da bazı sanat kurumlarının yanı sıra ilgili kurumlarlarla bir araya gelerek, sorunlarını dile getirdi.

5 Ezidi kadın, 24 Ocak'ta Roma'daki Maxxi Müzesi'nde bir sergi açtı. İtalya Savunma Bakanı'nın da açılışına katıldığı sergi yarın sona erecek.

Ezidi Kürt Kadınları Fotoğrafçı Projesi, gazeteci ve iletişim uzmanı Şeyda Hisami tarafından 1 Şubat 2015'te UNİCEF'e sunulmuş, aynı yılın 1 Mayıs'ında İtalya Hükümeti ve UNICEF yetkilileleri tarafında 4 aylık proje imzalandı.

Grubun başkanlığını yapan Şeyda Hisami Facebook hesabında, serginin yanı sıra, Ezidi kızlara İtalyan fotoğrafçılar tarafından 2 kurs verileceğini, ayrıca birçok farklı medya kuruşunu da ziyaret edecekleri bilgisini verdi.

Kursta kadınlara, fotoğraf sanatına ilişkin gereken tüm tekniki bilgilerin uzmanlar tarafından verildiğini ifade eden Hisami, "Kadınlarımızın çektiği fotoğraflar iç medyanın yanısıra aralarında Reuters'in bulunduğu dünyanın farklı basın-yayım kuruluşunda yer aldı.

5 Ezidi Kürt kadını ayrıca, bu süre içinde Süleymaniye, Erbil ve Duhok'ta da sergi açtı.

Şeyda Hisami ayrıca, 5 kadının Fransa'da katıldığı uluslararası fotoğraf festivalinde tanınması sonrasında, bir kadın fotoğrafçının Litvanya'da 4 yıl üniversite öğrenim bursu kazandığını dile getirdi.

Amaçlarının söz konusu proje aracılığıyla dünyaya profesyonal birer fotoğrafçı ve gazeteci olarak Ezidi Kürtlerin mesajlarını yaymak olduğunu ifade eden Şeyda Hisami şunları söyledi:

"Bununla beraber başta IŞİD'in elinde kurtulan Ezidi kadınlara yönelik pozitiv bir bakış açısını oluşturma hedefindeyiz. Ezidilerin yaşadığı katliamı Ezidi gazeteciler aracılığıyla dünyaya yansıtmak istiyoruz.”

Şeyda ayrıca, Ezidi Kürt kadınlarının günümüzde yaptıkları çalışmalarla bir kurban olarak değil, başarılı birer gazeteci olarak kabul edilmesi hedefinde olduklarını belirterek, her bir kadının birer profesyonel olarak, kendi ve vatanlarının sesini dünyaya duyurmaya vesile olduklarının altını çizdi.