Fransa, Menbiç’de devriye görevini ABD’den almaya hazırlanıyor

ABD birlikleri ile Menbiç’te konuşlanan Fransa ordusuna mensup askeri birlik, devriye görevini ABD’den almaya hazırlanıyor. Kısa süre sonra devriye görevini tamamen ABD’den alacak Fransa askerleri, Menbiç’e çok sayıda zırhlı araç getirdi.

Fransa, Menbiç’de devriye görevini ABD’den almaya hazırlanıyor

ABD birlikleri ile Menbiç’te konuşlanan Fransa ordusuna mensup askeri birlik, devriye görevini ABD’den almaya hazırlanıyor. Kısa süre sonra devriye görevini tamamen ABD’den alacak Fransa askerleri, Menbiç’e çok sayıda zırhlı araç getirdi.

Son günlerde sosyal medya üzerinde yayılan fotoğraflarda da görülen Fransa ordusuna ait zırhlı araçların yeni yapılan sevkiyata ait  olduğu belirtiliyor.

Fransa’nın gönderdiği son sevkiyatla birlikte, asker sayısı 200’e ulaştı. Menbiç Askeri Konseyi ve Suriye Demokratik Güçleri ile koordinasyon içinde çalışıyorlar.

Kaynaklar, Fransız Özel Kuvvetleri’ne (COS) mensup askerlerinin ABD birliklerinin Sacur Çayı çevresinde yaptığı devriye faaliyetini devralacağı belirtildi.

Neler yaşanmıştı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralarında SDG (Suriye Demokratik Güçleri) temsilcisinin de bulunduğu, Kuzey Suriye Heyetiyle, Elysee Sarayı’nda görüşmüştü.

Görüşmenin ardından saraydan yapılan açıklamada, Fransa’nın, Türkiye ile SDG arasında arabuluculuk yapmak istediği belirtildi. Macron ise, “Kürtlere destek sözü ve garanti verdik. Suriye Demokratik Güçleri ve Türkiye arasında arabulucu rolü üstlenmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye, Fransa’dan gelen bu teklife karşı oldukça sert çıkış sergilerken, ortaya atılan bir iddia gündeme oturdu: Donald Trump-Emmanuel Macron temasının ardından; ABD 300, Fransa 50 uzman askeri Menbiç’e göndermişti.

SDG, görüşme ile ilgili açıklamada bulunmuştu

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Dışilişkiler Sorumlusu Redur Xelil, görüştükleri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Menbic’e asker gönderme açıklamasını değerlendirdi. Fransa’da çıkan haberleri doğrulayan Redur Xelil, kendilerine söz verildiğini dile getirdi.

Xelil: “Bizim de talebimizdir. Bölgenin savunulması konusunda askeri olarak destek sunacaklar, Menbiç ve diğer bölgeleri kapsıyor bu destek; çünkü Türk devleti ‘Menbiç’e gireceğiz!’ diyor.”

“Bu durumlar Sayın Macron’la yapılan görüşmede gündeme geldi. Kendileri de, Suriye’deki mevcut durumun, Kuzey Suriye’de uygulanan proje ile çözüme kavuşabileceğini belirtti. Askeri, siyasi ve toplumsal tüm kesimlerden oluşan heyetin karşılanması, Fransa hükümetinin resmi olarak, Kuzey Suriye yönetimi ile ilişki içine girmeye hazır ve açık olduğunu gösteriyor.” diye konuştu