Fransa ve Irak arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı

Paris’e giden Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi.

Fransa ve Irak arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı
stratejik ortaklık anlaşması

Macron ile es-Sudani arasındaki görüşmesinde enerji, ekonomi, güvenlik ve kültür konuları ele alındı.

Fransa'ya giden Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani ve beraberindeki heyet Paris'te askeri törenle karşılandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile beraberindeki heyeti Elysee Sarayı'nda kabul etti. 

Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu da görüşmeye katıldı.

Görüşme ardından iki lider Fransa ve Irak arasında  stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. 

Anlaşmanın şartlarına göre, bu ortaklık “egemenlik ve haklarda eşitlik temelinde, karşılıklı içişlerine karışmama ilkesine uygun olarak, ortak çıkarların gerçekleştirilmesini” amaçlamaktadır.

Rûdaw’a konuşan  Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin,  imzalanan anlaşmaların enerji, petrol ve elektrik başta omak üzere birçok alanı kapsadığını söyledi. Ayrıca görüşmede, Bağdat'taki metro projesi gibi Fransızların Irak'a yardım ettiği bir dizi proje de gündeme geldiğini kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı, iki tarafın Irak’ın güvenliği ve Fransa’nın askeri yardımı, genel olarak ekonomik ilişkiler ve bölgedeki siyasi durumun ele alındığını sözlerine ekledi.

Rûdaw’a konuşan Irak'ın Fransa Büyükelçisi Wadi Bati, Başbakan’ın Fransa ziyaretinin çok önemli olduğunu ve iki ülkeler arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini belirterek, “Bugün Bağdat-Paris ilişkilerinde tarihi bir gün” ifadelerini kullandı.

Sudani, Fransa'nın Irak'ın ekonomik altyapısının yeniden inşası ve güçlendirilmesine katılmasını istiyor. Irak Başbakanı Sudani ve beraberindeki heyetin bu amaçla birkaç büyük Fransız şirketi ile görüşmesi bekleniyor.