Fransa'dan Türkiye'ye karşı atak: Yunanistan'a savaş gemileri gönderiliyor

Fransa'dan Türkiye'ye karşı atak: Yunanistan'a savaş gemileri gönderiliyor

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim, bir krize doğru yol alırken Fransa’dan dikkat çeken bir adım geldi.

The Guardian’ın haberine göre Fransa, Yunanistan’ı desteklemek için bölgeye savaş gemileri göndermeye karar verdi.

Haberde aktarılana göre Fransa’nın bu kararı, Atina’da memnuniyetle karşılandı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, gemiler için ‘barışın garantörü’ yorumunu yapıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmamuel Macron ile Paris'te bir görüşme gerçekleştiren Miçotakis, “Doğu Akdeniz'deki farklılıkları sona erdirmenin tek yolu uluslararası hukuktan geçiyor. Yunanistan ve Fransa yeni bir stratejik savunma çerçevesi arıyor” ifadesini kullandı.

Guardian haberinde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ve Libya ile yaptığı deniz yetki alanı mutabakatının Atina ile Ankara arasındaki gerilimi tetiklediği yorumuna yer veriliyor.

Miçotakis’in de ''düşmanca eylemler'' olarak tanımladığı Türkiye’nin bu adımlarına karşı Avrupa Birliği’nden destek istediğine atıf yapılan haberde, Macron’un daha önce de Yunanistan ile stratejik bağlarının olduğunu vurguladığı ve Türkiye’yi bölgede gerginliği artırmakla ve Libya’da verdiği sözleri tutmamakla suçladığı anımsatılıyor.

Guardian ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde son durumla ilgili endişelerini dile getirdiği kaydediliyor. Bu görüşmenin de, NATO müttefikleri arasındaki gerginliğin ne boyutlarda olduğunu ortaya koyduğu belirtiliyor.

Macron, çarşamba günü Miçotakis ile yaptığı ortak basın açıklamasında, ‘’Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayı ele aldık ve bunu şiddetle kınıyoruz. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berlin konferansında yapmayı vadettiklerine açıkça aykırı olarak Türkiye'nin şu an yaptıklarıyla ilgili endişelerimi ifade etmek istiyorum’’ demişti.

Macron, son günlerde gündeme gelen Suriye’den cihatçıların Libya’ya transferi konusunda da ilk kez açık konuşarak, ‘’Suriyeli paralı askerleriyle Türk gemilerinin, Libya topraklarına geldiğini görüyoruz. Bu, verilen söze saygı gösterilmediğini gösteriyor. Bu, Libya'nın egemenliğinin ve Avrupa'nın ve Sahel ülkelerinin güvenliğinin ihlalidir" tepkisi göstermişti.

Macron’un bu sert çıkışının ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, yazılı yanıt vererek, Macron’un suçlamalarını ‘’gerçek dışı iddialar’’ olarak niteledi.

Aksoy, Libya'da krizin başladığı 2011'den bu yana yaşanan sıkıntılarda esas sorumluluğun Fransa'da olduğunu savundu.

Aksoy, Fransa’nın Libya’daki doğal kaynaklar üzerinde söz sahibi olmak için Libya'da Halife Hafter’e koşulsuz destek verdiğini iddia etti.

Katar merkezli Al Jazeera de iki ülke arasındaki gerilimi haberleştirirken ‘’Türkiye ve Fransa Libya üzerinden ağız dalaşına girdi’’ başlığını kullandı.

Haberde, Macron’un Türkiye’yi Libya’daki tavrından ötürü suçlu göstermesine karşın Ankara’nın ise Fransa’yı mevcut istikrarsızlığın sorumlusu olarak suçladığı ifade ediliyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, çarşamba günü Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi'nin (CCAF) düzenlediği yıllık akşam yemeğine katıldı.

Macron, Ermeni Soykırımı'nın reddinin cezalandırılmasına yönelik Ermeni kuruluşlarından gelen taleplerle ilgili hukuki bir çalışma yapıldığını açıkladı. 

Fransa Anayasa Mahkemesi, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni soykırımını da kapsayacak şekilde 'bazı suçların reddinin suç sayılmasına' ilişkin yasanın ilgili hükmünü iki yıl önce iptal etmişti.

Yasal değişiklikte 1915 olaylarıyla ilgili iddialara yönelik doğrudan herhangi bir ifade bulunmuyordu. Ancak yasanın, 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak tanımamayı ''nefret suçu'' kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı belirtiliyordu.

Bu yasaya göre, söz konusu suçtan bir kişiye 1 yıl hapis ve 40 bin euro para cezası verilebilecekti.

Fransa'da Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde kabul edilen benzer bir yasa da Anayasa Mahkemesi tarafından, 'ifade hürriyetini sınırlandırdığı' gerekçesiyle iptal edilmişti.