Fransa'dan Türkiye'ye uyarı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri karşısında ülkesi Fransa'nın ve Avrupa Birliği’nin hiçbir zayıflık göstermeyeceği uyarısında bulundu.

Fransa'dan Türkiye'ye uyarı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri karşısında ülkesi Fransa'nın ve Avrupa Birliği’nin hiçbir zayıflık göstermeyeceği uyarısında bulundu.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Eysee Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ardından konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Macron, Türkiye’ye yönelik oldukça sert mesajlar gönderdi.

Fransa ve Avrupa Birliği'nin, hidrokarbon arama faaliyetleri konusunda hiçbir zayıflık göstermeyeceği uyarısında bulunan Macron, Fransa’nın Kıbrıslı Rumların yanında olduğu mesajını vererek, Türkiye’ye karşı bu konuda AB’nin dayanışma içinde davranacağını ifade etti.

Macron, “parçalanmış jeopolitik ortam” olarak tanımladığı sorunlarla ilgili AB’nin dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

AB, Kıbrıslı Rumları korumasız bırakmaz

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise daha sonra Yunan basınına yaptığı açıklamada, "AB’nin Kıbrıslı Rumları korumasız bırakmayacağını" bildirdi.

Yunan lider Le Figaro gazetesine verdiği demeçte ise Fransız Total gibi Avrupalı petrol şirketlerinin Akdeniz’de çalışmalarının bölgede bir anlamda savunma kalkanı görevi göreceği görüşünü dile getirdi.

Miçotakis, “Bu durum bölgenin istikrarı ve güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

Erdoğan'dan uyarı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin, "Doğu Akdeniz'de ne Türkiye'yi ne de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) yok sayan hiçbir proje hayata geçirilemez" diyerek Rum yönetimine uyarıda bulunmuştu.

Erdoğan, çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ı kabulü sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de arama çalışmalarına devam edeceğinin altını çizerek, "Kendi haklarımızı nasıl savunuyorsak, Kıbrıs Türklerinin de adadaki ve bölgedeki çıkarlarını, aynı kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz. Kıbrıs'taki sorunun ortaya çıkışı da bugüne kadar gelişi de tamamen Rumların uzlaşmaz tavırlarından kaynaklanmaktadır" demişti.