Fransız yazar Levy: Trump dönemi Kürtler için zorlu geçti

Fransız filozof ve düşünür Bernard Henri Lévy, Trump döneminin Kürtler için zorlu geçtiğini belirterek, “Kürtlerin Trump yönetimi tarafından iki kez ihanete uğramasını unutamam” dedi.

Fransız yazar Levy: Trump dönemi Kürtler için zorlu geçti

K24’te yayınlanan “Juri Hewal” (Haber Odası) programına konuk olan Lévy, “Trump döneminde durum Kürtler için çok kötüye gitti. Kürtlerin Trump yönetimi tarafından iki kez ihanete uğramasını unutamam. İlki 2017 yılında Güney Kürdistan Referandumu zamanında oldu. Bir müttefik olarak Başkan Mesud Barzani’ye vefa gösterilmedi. O zaman da ‘İlk kez Batı’nın eli, dostlarının kanıyla kızıla boyandı’ dedim. 2017’de Kürdistan’a ambargo uygulandı, Kerkük işgal edildi. Bana göre bunun sebebi Trump yönetimi ve ABD’nin korkaklığıydı” ifadelerini kullandı.

Bernard Henri Lévy, Trump yönetimiyle ilgili eleştirilerini şöyle sürdürdü:

“Kürtlere ikinci kez 2019 yılında Batı Kürdistan’da (Rojava) ihanet edildi. Amerikan askerlerinin çekilmesi ile Türk ve milis güçlerine Kürdistan topraklarının işgali için yeşil ışık yakıldı. Bu yüzden Kürtler Trump yönetimi döneminde iki kez ihanete uğradı.”

"Biden'in İzleyeceği Politika Öngörülemez" 

ABD’de başkanlık seçimini kazanmaya yakın görünen Demokrat aday Biden’ın izleyeceği politikanın hiç kimse tarafından öngörülemeyeceğini vurgulayan Lévy, “Ancak şunu söyleyebilirim: Trump yönetiminin dört yılı gibi olmaz. Üzülerek şunu söyleyeyim; geride kalan dört yılda Güney ve Batı Kürdistan’da size karşı çok kötü şeyler yapıldı ve acı bir deneyimden geçtiniz. Biden döneminde bunların yaşanmayacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Lévy, Biden dönemiyle ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Biden’ın dış politikasıyla ilgili iki şey söylemek mümkün: En azından net ve kararlı bir siyaset izliyor ve kısa vadede hangi beklentide olduğumuzu bilebiliriz. Bu iyi bir şey çünkü belirsiz ve öngörülemez bir siyasete göre hareket etmek kadar tehlikeli bir şey yoktur. İkincisi de şöyle… Biden yönetiminden tanıdığım bazı kişiler var ve onlarla dostane ilişkilerim var. Kürt davasını çok destekliyorlar. Seçim kampanyası döneminde dostum Thomas Kaplan’la birlikte, Kürt davasını Demokratlarla Cumhuriyetçilerin platformuna taşımak için bir kampanya yürüttük. Bunu da kâr amacı gütmeyen ‘Kürtler İçin Adalet’ (JFK) örgütü üzerinden yaptık.

Thomas Kaplan’la birlikte, Kürt davasını tanıtmak için iki partiyi de ziyaret ettik. Demokrat senatör ve kongre üyeleri ile Biden ekibinde ciddi bir destek ve anlayış gördük. Bu bir sır değil bilgi olduğu için söylüyorum. Ancak bir kez daha söyleyeyim; bu balayı gibi olacak demiyorum. Şundan eminim: Biden’ın dış politikadan sorumlu ekibinde gerçek Kürt dostlarını göreceksiniz. Gerçek dost kimdir? Kürt kültürünü, tarihini yakından tanıyan, Kürtlerin mücadelesine ve şehitlerine saygı duyan kişilerdir. Belki bu söylediklerim risklidir ama Amerikalı Demokratlar arasında gerçek dostlarınız çok ve Kürt davası ile kültüründen söz ettiğinizde sizi anlıyorlar.

"Kürt Lobisi Oluşacak"

Fransız düşünür, önümüzdeki yıllarda Amerika’da Kürt lobisi oluşacağını belirterek şunları ifade etti:

“Kürt davası ve öngörülerle ilgili bir şey söyleyeyim: Ben bazen çok iyimser oluyorum ve bu yönde açıklamalarda bulunuyorum ancak karamsar olarak başımı yastığa koyuyorum. Bir yanım ‘Dağlardan ve gerçek dostlarınızdan başka kimseye sırtınızı veremezsiniz’ derken, diğer yanım, ‘Dostlarınız dünyada çok iyi işler yaptı ve birçok dostunuz var’ diyor. Ama şunu söyleyebilirim: Ben ve Sayın Kaplan, Kürt davası için kurduğumuz Kürtler İçin Adalet örgütü aracılığıyla sesinizi duyuruyoruz ve birkaç yıl içinde Kürtler için lobi oluşacak. Kendim ve Sayın Kaplan’ın adına bunu net bir şekilde söyleyebilirim.”