Fransız yazar ve filozof Levy: Dünyanın Bağımsız Kürdistan'a ihtiyaç var

Fransız yazar ve filozof Bernard Henri Levy, dünyanın bağımsız bir Kürdistan'a ihtiyacı olduğunu söyledi.

Fransız yazar ve filozof Levy: Dünyanın Bağımsız Kürdistan'a ihtiyaç var

Musul Savaşı (La Batille De Mossoul)” adındaki filmin vizyona girmesinin ardından Rûdaw'a konuşan yazar ve filozof Bernard Henri Levy filmin içeriği ve amacını şöyle anlattı:

"Bu film sadece dünyanın ilgisini, Kürtlerin IŞİD'e karşı verdiği savaşa çekmeyi hedeflemiyordu, aynı zamanda bütün dünyaya Kürdistan Devleti'nin kurulmasına destek sunmalarını daha güçlü bir şekilde dile getirmeyi amaçlıyor.”

Filmin ilk gösterimi, başkent Erbil'de 7 Mart'ta Başbakan Neçirvan Barzani'nin yanı sıra çok sayıda hükümet yetkilileri ve diplomatların katılımıyla yapıldı.

Bernard Henri Levy gösterimin öncesinde yaptığı konuşmada, daha önce çekmiş olduğu "Peşmerge” adlı belgesel filmi ile "Musul Savaşı” filmi arasındaki farkı şöyle anlattı:

"Peşmerge” filmimizle bu film arasındaki farkı size anlatmak istiyorum. Bu filmde çok daha güçlü bir isteği dile getiriyorum, o istek Kürdistan'ın bağımsızlığıdır.”

Levy, "Musul Savaşı” filminin seslendirmesini kendisi yaparak, filme İngilizce alt yazı da eklemişti.

Filmin içeriğinde Musul operasyonunda peşmergenin rolü anlatılıyor.

Rûdaw'a konuşan Levy, "Siz IŞİD'e karşı savaşta en ön saflarda mücadele ediyorsunuz. Siz IŞİD'e karşı savaşanların da en önündesiniz ayrıca IŞİD'le neden savaştığınızı hepsinden daha iyi biliyor ve farkındasınız” şeklinde konuştu.

Film ekibi Iraklı güçlerle birlikte Musul operasyonunda bulunduğu için sahneler gerçek görüntülerden oluşuyor.

Fransız filozof, "Demokrasi, insani değerler, kadın-erkek eşitliği, hoşgörü ve diğer toplumları korumak için savaşmanın ne demek olduğunu biliyor musunuz? İşte sizin bu yaptığınıza denir” şeklinde açıklamada bulundu.

Bernard Henri Levy, "Peşmerge” belgesel filmi ile Fransa'da düzenlenen Cannes Festivali'ne katılmıştı. Bu kez Kürdistan Bölgesi'ne gelen filozof, "Kürdistan Devleti'nin Ortadoğu'nun parlayan bir yıldızı olacak ve bundan da umutluyum çünkü bu uzak değil çok yakın” dedi.

Levy, "İstikrar, demokrasi ve diğerlerine gösterilen saygıyla oluşan bir şeydir ve bu ikisi Kürt halkının içinde zaten var. Çünkü bir ordu düşünün, Hristiyan bölgesini kurtarıyor ve orada kilisenin başından sökülen haçı yerine yerliştirmeye çaba gösteriyor. İşte bu yüzden bu halk, bölgede istikrar sağlar, istikrarsızlık değil” şeklinde konuştu.

Yazar, "Kürtler katliama maruz kalmış, ölüme zorlanmış. Bir asırdır Kürt düşmanları Kürtlerin son nefesi deyip, biteceklerini söylüyorlar ancak ilginç olan ise Kürtlerin nefesi tükenmedi ve halen daha mücadelelerini sürdürüyorlar” ifadelerinde bulundu.

Kürtler'in halen ayakta kalmasının tarihi bir mucize olduğunun altını çizen Bernard Henri Levy, Kürtlerin devlet olmayı da bu nedenle hak ettiklerini düşündüğünü dile getirdi.

"Musul Savaşı” filminde Kürdistan Devleti de ele alınmış, filmin içerisindeki savaş, ölüm sahneleri konusunda ise Levy şu açıklamalarda bulundu:

"Kürdistan Devleti'nin zamanının geldiğini hissediyorum çünkü siz çok mücadele edip çok çektiniz. Siz, en kutsal değerleri koruyorsunuz. Artık dünyanın da bağımsız bir Kürdistan'a ihtiyacı var. Eğer gerçekten de istikrarlı güvenli bir Ortadoğu istiyorsak o vakit bağımsız bir Kürdistan'a ihtiyacımız var.”