Fuad Hüseyin: Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ABD birliklerinin Irak’tan çekilmesi konusunda bugün bir anlaşmaya varmayı umduklarını söyledi. Fuad Hüseyin ABD’nin Irak’tan muharip güçlerini çekse dahi IŞİD’le mücadele kapsamında desteğinin devam edeceğini kaydetti ancak; “Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz” diyerek endişelerini dile getirdi.

Fuad Hüseyin: Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Washington’da bir araya geldi.

Başkan Joe Biden da Pazartesi günü Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi Beyaz Saray’da ağırlayacak.

Amerika’nın Sesi’ne özel bir söyleşi veren Fuad Hüseyin, iki taraf arasındaki görüşmelerin içeriği, olası anlaşma sonrasında ABD askerlerinin durumu ve IŞİD’le mücadele konusundaki soruları yanıtladı.

“IŞİD’e karşı aldığımız destek devam edecektir”

Hüseyin, ABD çekildikten sonra güvenliği nasıl sağlayacaklarına dair soruya, “Görüşmelerimizde askeri konular ve güvenlik ele alınacak, elbette. Amerika ve Irak, IŞID konusunda her zaman müttefik durumundaydılar, öyle kalmaya da devam edecekler. IŞID yok edilmiş durumda, büyük topraklara hükmeden konumundan terörist bir oluşuma indirgenmiş durumda. IŞİD’e karşı aldığımız destek devam edecektir. Bu görüşmelerde, Amerikan muharip güçlerinin bu aşamada Irak’ta bulunmasına gerek olmadığı konusu üzerinde duracağız. Bence biz bir anlaşmaya varırız, ardından da Amerikan birliklerinin – muharip birliklerinin – Irak’ta kalmayacağını kamuoyuna duyururuz. Askerlerin çekilme takvimi, birliklerin güvenliğinin sağlanması ve diğer teknik konular daha sonra iki taraf arasında belirlenir” cevabını verdi.

“Irak’ın istihbarat paylaşımına ihtiyacı var”

“Dışişleri Bakanı Hüseyin, “Amerika, Afganistan’daki tüm birliklerini Ağustos ayı sonunda çekiyor ve daha şimdiden Taleban şiddeti artmış durumda. Irak’ın da ABD askerlerinin çekilmesi sonrasında aynı durumla karşılaşacağından endişeli misiniz?” sorusuna cevaben de “Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz” diyerek endişelerini dile getirdi.

Fuad Hüseyin şöyle devam etti:

“Irak’ın durumu Afganistan’dan farklı. Ancak Afganistan’daki durumu yakından takip ediyoruz ve bu konuyu görüşmelerimizde ele alacağız. Irak’a, diğer ülkelerin desteğiyle, güvenlik garantisi veren bir anlaşmaya varmayı umuyoruz. Çünkü Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz. Özellikle güvenlik meselesi son derece çetrefilli bir durum. Irak’ın teröristler konusunda istihbarat paylaşımına ihtiyacı var. Bu alanda Amerika ve diğer ülkeler yardımcı olabilir, çünkü IŞID yerel değil, küresel bir terör örgütü. Bu alandaki işbirliğimiz devam edecektir. Irak ordusunun, eğitim ve silah desteğine ihtiyacı var. Elbette 2003 yılından bu yana Irak’ta olan ABD bu alanda önemli katkılarda bulundu. Ancak, örneğin Irak hava kuvvetleri hala çok zayıf, hatta neredeyse yok gibi, oysa IŞİD’le mücadele önemli ölçüde hava desteği gerektiriyor. ABD bu alanda Irak’a yardımcı olabilir. Amerikalılar vardığımız anlaşmada bu çerçeve içinde Irak’ta kalabilir.”