Girê Spî'de çatışma: 9 ÖSO militanı öldürüldü

Girê Spî'de çatışma: 9 ÖSO militanı öldürüldü

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na yönelik harekatı sürerken, bölgeden şiddetli çatışma haberleri geliyor.

Rojava'nın Girê Spî (Tel Abyad) kenti ile Um al Kher köyü yakınlarında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirilirken, çatışmalarda en az 9 Türkiye destekli cihatçının öldürüldüğü ve bunlara ilaveten 35 kadar cihatçının da esir alındığı ileri sürüldü.

Dirbêsîyê'nin çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Siviller şehri tümden terk ederken, şehir içinde sadece Demokratik Suriye Güçleri ile sempatizanların kaldığı bildirildi.

Rojava Network'ta yer alan haberde ise Derik'e (Malikiya) yönelik Türk ordusu saldırılarına karşılık verildiği ve bazı Türk askeri noktalarının imha edildiği, DSG güçlerinin Türk Ordusu'nun Akçakale şehrinde bulunan pozisyonlarını hedef aldıkları ileri sürüldü.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik devam eden saldırılarda çatışmalar şiddetlenirken, top atışlarıyla bombardıman altına alınan Dêrik’te, TSK’ye ait bir keşif uçağının düşürüldüğü iddia edildi. ANHA'da yer alan iddia Türk güvenlik kaynakları tarafından yalanlandı. 

DSG: 3 savaşçımız hayatını kaybetti

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) basın merkezi tarafından yapılan açıklamada ilk gün yaşanan çatışmalarda 3 savaşçı ve 5 sivilin hayatını kaybettiği, kayıpların Türk savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardımanlardan kaynaklandığı dile getirildi. Açıklamada bombardımanlarda çok sayıda sivilin de yaralandığı dile getirildi.

60 bini aşkın sivil evini terketti

Türk Ordusu'nun harekatının başlamasının ardından hedefteki bölgelerden ayrılan sivillerin nispeten sınıra uzak yerleşim birimlerine ulaşmaya çalıştığı gözleniyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) verilerine göre sadece bir günden az sürede evini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısı 60 bini geçti. 

Ahmed Kabil Ebu Hawla komutasındaki Deyrezzor Askeri Konseyi çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Haseke bölgesine takviye askeri kuvvet gönderirken, El Hol Askeri Konseyi de Türkiye'nin saldırısına karşı savaşmak üzere güçlerini sınıra konuşlandırdıklarını açıkladılar.

İran'dan Türkiye sınırında kapsamlı tatbikat

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na yönelik başlattığı harekatın ardından dikkat çeken bir gelişme de İran'da yaşandı. İran dün Türkiye sınırında daha önceden planlanmamış son derece kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdi. Düşman kuvvetlerinin olası saldırılarına karşı İran Ordu güçlerinin savunma pozisyonunun sergilendiği tatbikatın olası saldırılara karşı düzenlendiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu: Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyoruz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter’da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri harekatı kınayarak 'etnik temizlik' ihtimali konusunda uyarıda bulundu.

Netanyahu mesajında, “İsrail, Suriye’deki Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyor ve Türkiye ve yönlendirdiği güçlerin Kürtlere etnik temizlik uygulaması konusunda uyarıda bulunuyor. İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımlarını artırmaya hazır” dedi.