Gönüllü Kürt savaşçılarından Xurmatu'da yeni bir silahlı güç

Gönüllü Kürt savaşçılarının oluşturduğu ve adının “Kurtuluş Gücü” olduğu silahlı gücün, Xurmatu yakınlarında konuşlandığı bildirildi.

Gönüllü Kürt savaşçılarından Xurmatu'da yeni bir silahlı güç

Gönüllü Kürt savaşçılarının oluşturduğu ve adının “Kurtuluş Gücü” olduğu silahlı gücün, Xurmatu yakınlarında konuşlandığı bildirildi.

16 Ekim’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (YNK) bağlı bazı peşmergelerin çekilmesiyle Iraklı güçler ile Şii Heşdi Şabi milisleri Kerkük ve tartışmalı bölgelere girmesiyle, başta Kürtler olmak üzere çok sayıda sivil evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Büyük kısmı Heşdi Şabi güçleri tarafından evleri yakılan ve yağmalanan kişilerin oluşturduğu Kurtuluş Gücü, “Kürtlerin mücadelesi sürüyor” şiarıyla Xurmatu ve çevresinde savaşıyor.

Grubun içinde yer alan ve Dawda bölgesini Heşdi Şabi’den korumakla görevli Firyad Sadullah Rudaw'a verdiği demecinde, Enfal’de ailesinden 9 kişiyi kaybettiğini, yalnızca babasının sağ kurtulduğunu söylüyor..

Firyad Sadullah, “Ortaya çıkan bir güç var ve kimse bu gücün ne olduğunu bilmiyor. Bu bölgede Enfal’e maruz kalanlar yaşıyor. Halkımız bu sınırlarda yeni bir Enfal ile karşı karşıya. Parti veya konum için bu işi yapmıyoruz. Sadece halkımızı koruyoruz” dedi.

Kurtuluş Gücü üyelerinden Nazım Haci Mansur, “İntikam soğuk yenen bir yemektir. Her halukarda başaracağız. Kürt düşmanları bizleri bitirdiklerini sansınlar” diye konuştu.

Siyasilerden farklı düşünen bu grup, Xurmatu’nun anlaşarak değil, güçle kurtarılması gerektiğini çünkü, Heşdi Şabi ile yapılan tüm anlaşmaların ihlal edildiğine tanık olduklarını ifade etti.

Siyasi partilerden uzak bağımsızlık için mücadele verdiklerini belirten bu güç, “Hepsi bırakıp gitti. Halktan olmasaydı, Şengal’den daha kötü bir durum ortaya çıkacaktı”dedi.

Muhammed Fazıl adlı gönüllü ise, “Gücümüz sadece Xurmatu için değil, Kerkük’te aynı acıları yaşıyor. 4 parçadaki kardeşlerimizin, hiçbir partiye bağlı olmaksızın bize katılması istiyoruz” ifadelerini kullandı.