Google Sorani lehçesi için ses hizmeti ekleyecek

Google Çeviri'ye Sorani lehçesinin eklenmesinde başat role sahip olan Bokan Caf, “Bundan sonraki aşamada ise yaklaşık 2 milyon kelime ve cümle Kürtçe olarak okunabilecek” dedi.

Google Sorani lehçesi için ses hizmeti ekleyecek

Google Çeviri'ye Sorani lehçesinin eklenmesinde başat role sahip olan Bokan Caf, Google’ın binden fazla ses dosyasını test amacıyla kaydedilmesi için kendilerinden yardım istediğini belirterek “Bundan sonraki aşamada ise yaklaşık 2 milyon kelime ve cümle Kürtçe olarak okunabilecek” dedi.

Rûdaw TV’ye  konuk olan Bokan Caf, ses eklenmesi de dahil olmak üzere Google'ın Kürtçe hizmetlerini genişletmesinden söz etti.

Google’ın 10 günlük süre zarfında aralarında Kürtçe’nin olduğu birkaç dilin sesli çeviri bölümüne eklenmesini kabul ettiğini belirten Caf, “Google, bu dillerin sesli çeviriye eklenmesi için farklı ülkelerdeki 29 kişiye uygulama gönderdi bu kişilerden biri de benim” diye konuştu.

Google'a sesli çeviri eklemek için Kürtçe kelime ve cümleleri Google Çeviri'ye ses dosyası olarak kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Caf, “Google, benden binden fazla kişinin Kürtçe ses dosyasını istedikten sonra sosyal ağlarda, bize kimin yardım edebileceğini sordum ve iki gün içinde binden fazla kişi istekli olduğunu söyledi” dedi.

Google'a Sorani çevirisi için 2 milyon 500 bin veri önceden kaydedilmişti.

Google, birkaç gün içinde bu kelimeleri, seslendirmeleri için gönderecek. Sorani lehçesinde, sesli çeviri özelliğinin Google’a eklenebilmesi için 600 saati aşkın sesli okuma gönderilmesi gerekiyor.

Google Çeviri’de (Google Translate) sadece Kurmanci ve Sorani lehçeleri mevcut. 

Caf, Kürtçenin diğer lehçelerini eklemek için de çabaladıklarını ve eklemeyi düşündükleri lehçelerden birinin Hewrami lehçesi olduğunu belirterek “Hewrami’nin Google Çeviri'ye eklenebilmesi için bu lehçeyi bilenlerin kelimeleri ve cümlelerin gönderilmesi noktasında bize yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.

Kürtçe’nin Sorani lehçesi 11 Mayıs 2022 tarihinde Google Çeviri'ye eklenmişti