Göstericiler Irak Parlamentosu’na girdi

Bağdat’ta göstericiler, güvenlik bariyerlerini aşarak Irak Parlamentosu’na girdi.

Göstericiler Irak Parlamentosu’na girdi

Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın destekçileri, Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezinde, yoğun bir şekilde tahkim edilmiş Yeşil Bölge'yi çevreleyen bariyerleri aştıktan sonra Irak parlamentosunun binasını bastı.

Bugün erken saatlerde, protestocular bir kez daha Yeşil Bölge'ye giden beton barikatları aştılar ve nüfuzlu Şii lider Mukteda es-Sadr'a destek göstermek için ultra güvenli bölgeye girdiler.

Bugün sabah göstericiler, hükümet binalarını ve yabancı büyükelçilikleri kordon altına alan bölgeyi çevreleyen bir dizi büyük beton bariyeri indirip aştılar ve otoyol boyunca ilerlediler.

Protestocular, Muhammed'in soyundan gelen unvanını kullanarak, "Bütün insanlar sizinle Seyyid Mukteda" diye slogan attılar.

Protestocular, İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakanlık görevi için seçtiği eski bakan ve eski vali olan Muhammed Şii el-Sudani'nin adaylığına karşı çıkıyorlar.

El Sadr'ın bloğu Ekim'deki seçimlerden en büyük meclis grubu olarak çıktı, ancak yine de çoğunluğun çok gerisinde kaldı.

On ay sonra, yeni bir hükümetin kurulması konusundaki çıkmaz devam ediyor.

El-Sudani'nin başbakanlık görevine geleceğini müjdeleyen bir oylamanın cumartesi günü yapılması planlanıyordu, ancak oturum çarşamba günkü olaylardan sonra askıya alındı.

Edinilen bilgiye göre bugünkü gösterilerde 17’si protestocu, diğerleri güvenlik güçleri olmak üzere yaklaşık 30 kişi yaralandı.