Gözaltına alınan YBŞ'liler çatışma günü yaşananları anlattı

Xanesor'da YBŞ'lilerin Roj peşmergelerine ateş açmasıyla başlayan çatışmada gözaltına alınan bir YBŞ'li "Olaydan önce Xanesor'da Peşmerge üniforması giyen Türk askerlerinin saldıracağı iddiasını yayarak halkı kışkırttılar” dedi.

Gözaltına alınan YBŞ'liler çatışma günü yaşananları anlattı

Şengal'in Sınune kasabasına bağlı Xanesor bölgesinde Roj Peşmerge Birliği (Rojava peşmergeleri) ile PKK'ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) adlı silahlı grup arasında yaşnan çatışmalarda gözaltına alınan bir YBŞ'li, "Olaydan önce Xanesor'da peşmerge üniforması giyen Türk askerlerinin saldıracağı iddiasını yayarak halkı kışkırttılar” dedi.

Sınune kasabasında konuşlanan 500 kişilik Rojavalı peşmerge gücü, 2 Mart akşamı PKK'ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) tarafından engellenmiş ve ertesi gün çatışma meydana gelmişti. Rojavalı peşmergelerin bir bölümü Xanesor'a, bir bölümü de Xanesor'a giden yolda konuşlanmıştı. 3 Mart sabahı saat 06.30'da Xanesor yolu üzerindeki güç diğer peşmerge gücünün yanına hareket edince YBŞ'liler tarafından engellenmişti.

YBŞ kaynaklarına göre, çıkan çatışmada 7 YBŞ'li hayatını kaybetti, 3 YBŞ'li ile 4 peşmerge de yaralandı. 5 YBŞ'li de Rojvalı peşmergeler tarafından gözatlına alındı.

Gözaltına alınan YBŞ'lilerden ikisi Rûdaw'a konuştu.

Kendisini Heval Berxwedan olarak tanıtan YBŞ'li, "2 Mart'ta YBŞ'li bir savaşçı telefonla beni arayarak merkez binasının boyanacağını söyledi. Oraya gittiğimde ortalık savaşçı doluydu. Burada, Türklerin saldıracağını bu yüzden Xanesor karargahına giderek silah almam gerektiğini söylediler” dedi.

YBŞ adına savaştığını reddeden Berxwedan, "Hayatımda onlar için tek kurşun sıkmadım. Xanesor'a gelmeye mecbur kaldım. Orada kalmamız gerektiğini söylediler” diyerek olay gününü şöyle anlattı:

"Sabah erken saatlerde, ben ana caddeden bir uzaktaki bir mevzideydim. Peşmergenin ana caddeye doğru hareketi ettiğini gördüm. Daha sonra ana cadde üzerinde bulunan savaşçılar Peşmergeye ateş açtı. Onlar da karşılık verince çatışma çıktı. Arkadaşımla birlikte bekledik. Çatışma biraz dinince peşmerge yaklaştı. Hepsi Kürtçe konuşuyordu. Biz de onlara doğru giderek teslim olduk.”

Gözaltına alınan ve kendisini Heval Azad olarak tanıtan 17 yaşındaki diğer YBŞ'li ise, "Evimiz Xanesor'da. PKK sempatizanıyım ancak peşmergenin Xanesor'da geldiği gün dışında asla saflarına katılmadım” diye konuştu.

Röportaj sırasında tedirgin görünen Azad, "Neden korkuyorsunuz” sorusuna, "Korkmuyorum anne ve babamı özledim” yanıtını verdi.

Azad çatışmalardan bir gün öncesinde Xanesor'da yaşananları şöyle anlattı:

"Öğle saatlerinde YBŞ'ye ait bir araç Xanesor pazarına geldi. Araçtan birisi inerek 'Neler olduğundan haberiniz var mı?' diye sordu. Biz de 'Hayır bilmiyoruz' diye yanıt verdik. O da, 'Peşmerge üniformasını giyen Türk askerleri gelmiş. Aralarında IŞİD'liler de var. Niyetleri Xanesor'a saldırmak. IŞİD gibi kadın ve kızlarımızı kaçıracaklar. Onları engelleyip kendimizi savunmamız lazım' iddiasına bulundu.”

Azad, bu sözleri duyduktan sonra YBŞ merkezine giderek üniforma ve silah aldığını ifade ederek, "Olay günü Xanesor'a yaklaşan gücün Kürdistan bayrağını taşıdığını görünce savaşmamaya karar verdim” diye konuştu.

Şengal Asayişi'nden Rûdaw'a konşan bir kaynak, yaşanan çatışmadan sonra 20 kişinin YBŞ'den ayrıldığı bilgisini verdi.