Güney Kürdistan’a karşı Hakan Fidan ve mustafa Kazımi anlaştı

Güney Kürdistan’a karşı Hakan Fidan ve mustafa Kazımi anlaştı

Türkiya devleti Irak’ın yeni başbakanı Mustafa Kazımi ile anlaştı. Bu anlaşmaya göre her iki taraf  PKK’yi gerekçe göstererek Güney Kürdistan’nın  mevcut idari sisteminin zayıflatılması ve dış ittifaklardaki rolünün engellenmesi hedefleniyor.

Edindiği özel bilgilere göre;  Mit müsteşarı Hakan Fidan 11/6/2020 bağdat’a yaptığı ziyarette başbakan Mustafa kazımi ve  Irak ulusal güvenlik danışmanı Falıh Feyaz ile gizli iki toplantı yaptığı ortaya çıktı.

Yapılan bu gizli görüşmelerin ayrıntılarına ulaştı. Bu görüşmeler de Güney Kürdistan’a karşı kirli plan ve pazarlıkların yapıldığı ortaya çıktı.

Yapılan gizli toplantılar da Hakan Fidan Kazımi den şu taleplerde bulundu

Irak’ın TSK’nın PKK ve güney kürdistana saldırmasına razı olması

Irak’ın türkiye’ye PKK’nin alanlarına özellikle şengal ve mahmur alanlarına dair koordinatları vermesi.

Mustafa Kazımi bu iki öneriyi kabul ederek şimdi de iki hat üzerinden bu görevi icra ediyor. Birincisi PKK’nin yerlerini tespit edip türkiye’ye bildiriyor. İkincisi ise Şengal ve Mahmur da PKK ile var olan ilişkilerini sürdürüyor. Aynı zamanda Şengal ve Mahmurdaki Gerillaların Maaşlarını da Irak Hükümeti düzenli ödemektedir.

Yapılan anlaşmaya göre; PKK bahanesi ile Güney Kürdistan Hükümetinin içişlerine karışılarak sürmekte olana Kürdistan-Irak görüşmeleri zan altında bırakılıp Kürd’lerin görüşme masasında zayıf düşmesi, hedeflenmektedir.

Türk devleti Hakan Fidan’ın Irak ziyaretinden 4 gün önce 15/6/2020 gecesi güney Kürdistan’ın bir çok alanında PKK’ye ait 81  hedefe hava saldırısı düzenledi.

PKK de bu saldırıları bahane ederek sivil yerleşim yerlerine yakın yerlerde üslenerek Güney halkının bu saldırılarda kayıp vermesini ve köylerini terketmesini sağladı. Bundan dolayı da şu ana kadar 18 köy boşaltılmış durumda. PKK ve Türk ordusu arasında süregelen savaştan dolayı Güney kürdistan’da şu ana kadar toplam 450 köy boşaltılmıştır.

Yakın zamanda doğu ve güney Kürdistan sınırları üzerine İran-Irak ve PKK’nin bir anlaşma yaptığı ve bu anlaşmanın ayrıntılarını da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağız.

 

(Kaynak Darkamazi)