Haaretz: Batı Kürtleri terk etmemeli

Haaretz: Batı Kürtleri terk etmemeli

İsrail'in önde gelen gazetesi Haaretz'de "Batı Kürtleri yine terk etmemeli" başlıklı bir yazıda, Batı'nın, IŞİD'e karşı verilen savaş boyunca korkusuzca savaşan Kürtlere olan borcunu ödemesi gerektiği savunuldu. Orta Doğu'da kültürel hoşgörünün şampiyonu olmalarıyla farklı olan Kürtlerin bir kez daha terk edilmemesi gerektiği vurgulandı. İsrail basını içinde Kürtlerin referandum ve bağımsızlığını desteklememesiyle bilinen Haaretz gazetesinde ilk böyle bir yazının yayınlanmış olması önemli. 
 

Referandum sürecide yaşanan gelişmeleri ve tepkileri değerlendirerek başlayarak yazıda özellikle Batı'nın tavrı eleştiriliyor: 

"Ya Batının sessizliği ya da ses çıkardığında da referandumu ertelemeyi tavsiye etmesi? Ve, Batı'nın, terörizme karşı savaşında, IŞİD tehdidini bölgeden ve dünyada ortadan kaldırmaya yönelik bu savaşta, aynı Kürtler muhtaç olduğu bir dönemde."

Yazar, Türkiye, Suriye, İran ve Rusya gibi Orta Doğu'daki diğer ülkelerin IŞİD'ın varlığını yüzsüzce kendi çıkarları lehine çevirmeye kalkarken Kürtlerin bu oyunda yer almadıklarına vurgu yapıldıktan sonra soruyor?: 

"Kürtler gerçekten bir kez daha kendi kaderlerine terk edilmeyi hak ediyorlar mı, bu yüzsüz oyunda yer almayı reddedip, korkusuzca Batılı güçlerin yanında kendi değerlerini savunmak için savaştıktan sonra? Bu çok yersiz ve onarılamaz bir hata olur Batı açısından. Batı, Kürtlere olan ahlaki borcunu ödemelidir. Batı'nın vereceği destek bölgeye sadece istikrar getirecek ve ortak yaşam kültürünü güçlendirecektir.
 

Kürt liderler, bağımsızlığa giden yolun nasıl birşey olduğunu  farkındalar ve bir devlet kurmanın daima büyük bir meydan okuma olduğunu ve olacağının farkındalar. Bunun bölgedeki en iyi örneği İsrail'dir. Geriye dönülüp bakıldığında, tek bir komşusu bile onu desteklemiyordu."