Haaretz: Kadın Kürt savaşçılar cihatçıların bir no'lu hedefi

IŞİD'e karşı savaşta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisinde önemli bir rol oynayan YPJ'li kadın Kürt savaşçıların, bölgede değişen dengeler nedeniyle bir numaralı hedef haline geldiği belirtildi.

Haaretz: Kadın Kürt savaşçılar cihatçıların bir no'lu hedefi

IŞİD'e karşı savaşta Suriye Demokratik Güçleri (DSG) içerisinde önemli bir rol oynayan YPJ'li kadın Kürt savaşçıların, bölgede değişen dengeler nedeniyle bir numaralı hedef haline geldiği belirtildi.

İsrail merkezli Haaretz Gazetesi'nde Shaina Oppenheimer imzasıyla kaleme alınan yazıda, "IŞİD'e karşı savaşan Kürt kadınlar şimdi bir numaralı tehdit durumunda" tespitinde bulunuldu.

Yazının dikkat çeken bölümleri şöyle:

Kadın savaşçılar, Rojava Kürt bölgesindeki feminist devrimi sembolize ediyordu. Ancak, ekimdeki Türk operasyonundan bu yana, cephe hattında giderek artan ölçüde cinsel şiddete açık hale geliyorlar.

Türkiye'nin geçen ayki saldırısı sırasında, Türk güçleri tarafından desteklenen militanların bir Kürt kadın savaşçının cansız bedenine işkence ve tacizi gösteren video, sosyal medyada hızla yayıldı. İçlerinden biri 'Allahu ekber. Bu bize gönderdiğin fahişelerden biri' diye bağırıyordu, Amara Renas takma isimli kadının cansız bedeninin yanında dikilerek. 

Söz konusu militanın, Kuzey Suriye boyunca güvenli bölge oluşturma planı için harekat başlatan Türkiye'nin paralı askerlerinden biri olduğu belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın çekilme kararı, Kürtleri kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bırakırken, kadın savaşçılar da cinsel şiddete maruz kalma riskiyle baş başa kaldı.

Benzer şekilde, militanların ele geçirdikleri Kadın savaşçılar üzerinden zafer ilan ettikleri başka videolar da Twitter'da paylaşıldı. Yine geçen ay, 35 yaşındaki Kürt siyasetçi Hevrin Halef, Tel Abyad yolu üzerinde pusuya düşürüldü ve öldürüldü.

İddiaya göre, Halef, aracından saçlarından sürüklenerek çıkarıldı ve öldürüldü. Daha sonra ortaya çıkan ve Halef'in vücut bütünlüğünün bozulduğunu gösteren görüntüler uluslararası tepkiyi de beraberinde getirdi.

Suriye-Türkiye sınırında konuşlu Kürt savaşçılardan 31 yaşındaki Saristan Efrin, "Hevrin Halef'in katledilmesiyle, tüm kadınlara mesaj verildi" diyor.

Efrin, Rojava'nın IŞİD'den kurtarılmasında rol oynayan YPJ kadın militan gücünün bir savaşçısı. 

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed ise, Haaretz'e yaptığı açıklamada, kadınlara yönelen spesifik bir savaş türü olduğuna değiniyor ve bunu Halef'in katledilmesinde gördüklerini belirtiyor:

"Onun ölümü bu savaşın şeklini anlatıyor. Özgürlük için savaşan bir kadındı ve bunun için hedef alındı."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz