Haber Analiz / ABD'den, Rusya'ya Afrin mesajı: Coğrafi sınırların kabulü için katkı sağlamalıyız

Haber Analiz / ABD'den, Rusya'ya Afrin mesajı: Coğrafi sınırların kabulü için katkı sağlamalıyız

KRD News

G-20 Zirvesi için Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex W. Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşme öncesinde IŞİD’e karşı olan tüm güçlerin birbirlerine yönelik operasyon yapma ve toprak kazanma çabası içinde olmaması konusunda uzlaşı arayacağını belirtti.

Rus devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden bir açıklama yayınlayan Bakan Rex Tillerson, Rusya’nın bölgedeki önemine dikkat çekerek IŞİD’e karşı olan tüm güçlerin mevcut durumlarını korumamaları halinde IŞİD’e karşı verilen savaşın sekteye uğramasından endişe ettiğini söyledi.

ABD Başkanı Tillerson’ın ‘’ tüm güçlerin mevcut durumlarını korumaları’’ yönündeki temennisinin Rakka Operasyonunun başlamasından bu yana Türk ordusu ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusunun Afrin Kantonuna yönelik saldırılarına yönelik bir mesaj olduğu belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinden Bakan Tillerson adına verilen açıklamada Suriye’deki aktörlere seslenerek birbirleriyle çatışmaya son vermelerini, kabul edilmiş coğrafi sınırlara uymaya ve Suriye’deki tek savaşın IŞİD’e karşı verilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Rusya ile ABD arasında anlaşmazlıklar bulunduğunu ancak bunun bir ‘uzlaşmazlık’ halinde olmadığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Rez Tillerson, ‘’IŞİD ya da diğer terörist grupların yeniden doğuşuna karşı tüm olasılıkları analiz etmeliyiz. Birleşik Devletler ve Rusya arasında bazı konularda çözümlenmemiş farklılıklar var, ancak istikrar sağlamak ve karşılıklı güvenlik çıkarlarımıza hizmet etmek için Suriye'de uygun bir şekilde koordinasyon potansiyeline de sahibiz. ‘’dedi.

ABD ve Rusya arasında anlaşmazlıklar olmasına karşın bunun çözülebileceğini de belirten ABD dışişleri Bakanı Tillerson, açıklamasında Rakka’ya ayrı bir yer verdi. IŞİD’in Rakka’da ağır yara aldığını beyan eden Tillerson, IŞİD’in kesin yenilgisinin önünde halihazırda bir engel bulunmadığını söyledi.

IŞİD ya da daha sonra ortaya çıkabilecek IŞİD benzeri bir enerjinin tüketilmesi konusunda ABD ve Rusya’nın çaba göstermesi gerektiğini savunan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, bunun yolunun IŞİD’e karşı savaşan güçlerin mevcut coğrafi sınırlara ve varlıklara saygılı olmasından geçtiğini söyledi.

Tillerson’un sözleri, bir anlamda üstü kapalı da olsa Afrin’deki gerilime de işaret ediyor. Rakka Operasyonu ile ilgili tespitinde IŞİD’in Rakka’da ağır yara aldığını söylemesi ve sıklıkla IŞİD yahut benzer bir gücün ortaya çıkmasının engellenmesi için Suriye’deki güçlerin coğrafi sınırlara saygı göstermesi gerektiğine değinildi. Tillerson’un bu sözleri, Afrin konusunda halen net bir tavır belirlememiş olan Rusya’yı, Türkiye’nin daha kapsamlı bir askeri harekatla Afrin’e girmesi fikrinden vazgeçirmek için bir ikna çabası olduğu da olasılıklar arasında.