Haber Analiz/IŞİD sonrası sıradaki tehlike

Haber Analiz/IŞİD sonrası sıradaki tehlike

KRD News Haber Merkezi

2014yılının başlarından itibaren baş döndürücü bir hızla Irak ve Suriye’nin birçok önemli kentini ardı ardına ele geçiren IŞİD, 2016 yılı itibariyle aynı hızla ele geçirdiği bu toprakları kaybetmeye başladı.

Birbiri ile tamamen zıt birçok güç odağı farklı kulvarlardan IŞİD ile mücadeleye girişerek IŞID karşısında etkili oldu. 1962’deki Küba krizinden bu yana Rus ve Amerikan askeri güçleri, askeri olarak hiç bu kadar yan yana gelmemişlerdi.

Tüm dünyanın farklılıkları ve görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak mücadele ettiği IŞİD’in yenilgisi kaçınılmaz görünüyor. Etkili referans olan dini inanç ile kitleleri etkileyen ve bir anda beklenmedik başarılar elde eden IŞİD; bu sıralar ele geçirdiği toprakları kaybediyor ve komuta zinciri tamamen yok edilmek üzere. IŞİD’in sahada fiziksel olarak yok edilmesi Ortadoğu’daki savaşın sonu mu olacak?

Çözülemeyen sorunların yarattığı bataklıktan beslenen IŞİD, bugün bitmek üzere ancak bu bataklık yeni yeni canavarlar yaratmak için zenginliğini halen koruyor. Irak ve Suriye topraklarındaki mezhepsel düşmanlıklar ve Kürtlerin ulusal hak talepleri; Ortadoğu’daki farklı ölçekteki sorunlar olarak göze çarpmakta.

Musul ve Rakka’yı kaybedecek olan IŞİD’in, önümüzdeki dönemde hücrelere çekilmesi bekleniyor. Hücreleri yok etmek isteyen güçler yıllar boyu devam edecek bir mücadele ile ‘son IŞİD üyesini öldürene dek’ savaşması; bu güçler için ne kadar sürdürülebilir olacaktır? Üstelik IŞİD’i yaratan koşullar halen varlığını devam ettirirken…

Bölgede IŞİD’in gerilemesi ile birlikte “Ortadoğu’ya saplanan İran Hançeri” olarak tanımlanan fanatik Şii grupların Irak ve Suriye arasında yaratmaya çalıştığı koridor; yeni bir bölgesel tehlike olarak ortaya çıkıyor. Adaletin silahla sağlanmaya çalışıldığı Ortadoğu’da en az IŞİD kadar zalim yöntemleri kullanan İran destekli Haşdi Şabii Milisleri, bölgede IŞİD sonrası bir çatışmayı başlatacak fiziksel güç olarak göze çarpmakta.