Hafter güçlerinden Türkiye'ye: Tüm şüpheli hedefler imha edilecek!

Hafter güçlerinden Türkiye'ye: Tüm şüpheli hedefler imha edilecek!

Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran general Halife Haftar, Trablus ile askeri ve deniz anlaşması yapan Türkiye'yi uyardı. Halife Haftar, Türk askerlerinin çatışmaya dahil olması halinde onlarla çatışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Trablus merkezli hükümeti başbakanı Fayez el Sarac, Perşembe günü Türkiye'nin askeri desteğini kabul ettiklerini açıklamıştı.

Africanews'e göre Haftar’ın kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed el Mesmari, “İster Türkiye veya başka ülkeler olsun, tüm ülkeleri Libya topraklarında Türk güçlerine köprü kurma teşebbüslerine karşı uyarıyoruz. Partizan, terörist grup taşıyıcısı veya Türk, tüm şüpheli hedefler imha edilecek” dedi.

Ankara ile Trablus’taki İslamcı hükümet arasında Kasım ayı sonunda deniz sınırını belirlemeye yönelik tartışmalı anlaşma imzalanmıştı. Başta Yunanistan, Kıbrıs, Mısır ve İsrail olmak üzere bir çok ülke bu anlaşmaya tepki göstermişti.

Ankara ile Trablus arasında askeri bir anlaşma da imzalandı. Bu anlaşma, BM’nin silah ambargosuna rağmen Türkiye'nin Libya’daki askeri varlığını arttırmayı amaçlıyor.

Libya’nın doğusundaki hükümet, rakibi Trablus merkezli hükümetin meşruiyetini tanımıyor. Haftar yönetimindeki birlikler Nisan ayından beri Tablus’u ele geçirmek için operasyon halinde.

Haftar güçleri Türkiye’nin zaten uzun zamandır Trablus güçlerine silah ve askeri danışman sağladığını belirtiyor. Haftar güçleri, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada Libya’daki Türk çıkarlarını hedef alacakları uyarısında bulunmuştu.

Cumartesi akşamı da Haftar yanlısı güçler, Libya’nın doğu açıklarında Türk mürettebatı olan bir yük gemisine el koyduklarını açıkladı.