Halbusi: Erbil-Bağdat ilişkileri kamuya açık bir anlaşma ile düzenlenmeli

Irak Parlamento Başkanı Halbusi, petrol ve gaz yasası onaylanana kadar federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ilişkilerin kamuya açık bir anlaşma ile düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Halbusi: Erbil-Bağdat ilişkileri kamuya açık bir anlaşma ile düzenlenmeli

Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Irak’ta “ulusal diyalog” toplantılarında anlaşmaya varılması gereken on nokta hakkındaki önerilerini açıkladı.

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Halbusi, bu konularda anlaşma sağlanmadan siyasi sürecin ilerleyemeyeceğini vurguladı.

Halbusi görüş ve önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Parlamento erken seçimleri ile il genel meclis seçimleri için en geç gelecek yılın sonuna kadar bir tarih belirlemek. Ayrıca cumhurbaşkanını seçmek.

Tam yetkiye sahip, üzerinde anlaşmaya varılmış, halk ve siyasi güçler tarafından güvenilen ve güven oyu verilen bir hükümet seçmek.

Anayasa'nın 76. maddesinin yeniden yorumlanması ve 2010 seçimlerinden sonra siyasi baskılar altında meydana gelen bu madde hükmünün manipüle edilmesi şeklindeki utanç verici hilenin kaldırılması.

Federal Genel Bütçe Yasası'nın kabulü.

Parlamento seçim yasasını olduğu gibi sürdürmek veya değiştirmek.

Federal Yüksek Mahkeme Yasası mevzuatı Anayasa'nın 92. maddesine göre çıkarılmalı. Tüm askeri ve güvenlik güçleri yeniden konuşlandırılmalı, tüm şehirlerde güvenliği sadece İçişleri Bakanlığı sağlamalı ve diğer güçler şehirlerin dışında kalmalıdır.

Evlerinden sürülen ve şu ana kadar dönemeyen tüm masum insanların bir an önce geri dönmesi.

Petrol ve gaz yasası onaylanana kadar federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ilişkilerin kamıya açık bir anlaşma ile düzenlenmesi.”