Hamas'dan yeni siyaset belgesi

Filistin İslâmi Direniş Örgütü Hamas yeni siyaset belgesini Katar\'ın başkenti Doha\'da bir basın toplantısıyla açıkladı. Hamas lideri Meşal, bu belgenin Hamas\'ın düşüncesini ve siyasetini anlamak isteyenlerin başvuru kitabı olacağına dikkat çekti. 42 maddeden oluşan belgenin dayandığı temel düşünceye açıklık getiren Meşal, belgenin Hamas hareketinin \"yeniliklere açık olduğunun kanıtı olduğunu\" aktardı.

Hamas'dan yeni siyaset belgesi

Meşal'in açıkladığı siyaset belgesinin en önemli maddelerini, Hamas\'ın kendisine getirdiği yeni tanım, 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulması, Yahudilere ve dini aşırılıklara bakışı konuları oluşturuyor.

Siyaset belgesinin birinci maddesinde Hamas kendisini, \"İslâmi Direniş Hareketi Hamas, hedefi Filistin\'in kurtuluşu ve siyonist projeyle mücadele olan, çıkış noktaları, hedefleri ve araçları itibariyle İslâm'ı referans alan Filistin İslâmi ulusal özgürlük ve direniş hareketidir\" şeklinde tanımlıyor.

Meşal bu yeni tanımla ilgili, "Hamas fikri açıdan İhvan ekolünün bir parçasıdır ancak biz bağımsız bir Filistin örgütüyüz" açıklamasını yaptı.

Bu tanım, açık bir şekilde hareketin Müslüman Kardeşler Teşkilâtı'nın (İhvan) bir kanadı olduğunu belirttiği önceki sözleşmesiyle farklılık gösteriyor.

Bu arada Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Müslüman Kardeşler\'i terör örgütü olarak kabul ediyor.

<strong>1967 sınırları içinde Filistin devletinin kabulü</strong>

Belgede yer alan önemli bir madde de Hamas'ın 4 Haziran 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasını ilk defa kabul ettiğinden bahsedilmesi. Filistin toprağının hiçbir parçasından ödün verilemeyeceğine işaret edilen belgede, "Bununla birlikte Hamas, 4 Haziran 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını- mültecilerin ve sığınmacıların çıkarıldıkları evlerine dönmeleriyle birlikte- ortak ulusal uzlaşı formülü olarak görmektedir. Bu durum kesinlikle siyonist oluşumun tanınması ve Filistin haklarından ödün verilmesi anlamına gelmemektedir" ifadelerine yer verildi.

Başta Balfour deklerasyonu olmak üzere Filistin'in bölünmesi ve İsrail'in kurulması yönündeki kararların geçersiz olduğuna vurgu yapılan belgede, 1993'te imzalanan Oslo anlaşmalarının Filistin halkının çıkarlarına zarar veren yükümlülüklerinin kabul edilemez olduğu bildirildi.