Hanefi Avcı: İstiklal Caddesi’ndeki saldırı 'PKK demek için erken'

Hanefi Avcı, İstiklal patlamasına ilişkin yaptığı analizde “Kod isimler PKK’nin kullandığı bir şey değil. Ya dosyada çok bilgi var biz göremiyoruz; yoksa şu ortaya çıkan bilgilerle şu örgüt demek için çok erken, PKK demek için erken gibi gözüküyor” dedi.

Hanefi Avcı: İstiklal Caddesi’ndeki saldırı 'PKK demek için erken'

Rütbesi sökülen, silah ruhsatı ve pasaportu geri alınan Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, İstanbul’da 6 kişinin ölümüne neden olan ve henüz herhangi bir tarafın üstlenmediği bombalı saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Medyascope’tan Ruşen Çakır ile yapılan yayında patlamayı yorumlayan Avcı, “Ben şu ana kadar daha ciddi bilgiler olduğu kanaatindeydim, PKK’yle bağlantısı konusunda bilgi vardı diye düşünüyordum. Sanığın savcılık ifadesi yayımlandı. O ifadeye bakarak bir şeyler söylemek çok zor gibi gözüküyor. Albashir’in örgütsel faaliyetleri hakkında pek de bilgi yok. Sanki gelişigüzel talimat vermiş, yola çıkıp gelmiş gibi bir hava var. Bütün irtibatlar Arap asıllı, içlerinde PKK’ye yakın durabilecek, eskiden PKK’li sayılabilecek insan da yok. Orada verilen kod isimler PKK’nin kullandığı bir şey değil. Ya dosyada çok bilgi var biz göremiyoruz; yoksa şu ortaya çıkan bilgilerle şu örgüt demek için çok erken, PKK demek için erken gibi gözüküyor” diye konuştu.

“Örgüt mensubu olduğu tartışmalı gibi”

“Bir istihbarat elemanının eylem yapmasına rastlanıyor mu?” sorusuna ise Avcı şu yanıtı verdi:

“PKK’nin geçmişten bugüne kurduğu birimleri, faaliyetleri biliyoruz. Bir kere istihbarat birimi kurdu, ‘Parti içi güvenlik ve istihbarat’ dedi. O da örgüt içi sızmaları müdahale etmek içindi. Bunun dışında sokakta bilgi toplasın diye PKK’nin istihbarat birimi yok.

Daha çok askeri alanda eğitiyor ama özel bir istihbarat eğitimi duyurmuş değil. Albashir ifadesinde böyle bir eğitim gördüğünden bahsetmiyor. Böyle bir anlatım tarzı da yok, o örgüt mensubu olduğu tartışmalı gibi. Bakan tarafından verilen bilgilerin gerçekliği tereddütlü.”

“YPG yaptıysa mutlaka Kandil’in haberi vardır”

Değerlendirmelerinin devamında ise Avcı şunları söyledi:

“YPG’nin Kandil’den habersiz yapması imkansız. Her ne kadar Suriye’de farklı yapılar olsa da, özerk yapı gibi gözükse de tamamıyla PKK’ye bağımlıdır.

Bu olayı YPG yaptıysa mutlaka Kandil’in haberi vardır.

Tabii şu da var: Eğer PKK gerçekten bu eylemi yapmamışsa, bu kişi hakkında her türlü bilgiyi servis eder çünkü Suriye coğrafyasında bilgiye sahipler. Kim olduğunu, kim adına yaptığını bilirler ve ciddi bir açıklama yapmaları lazım.”