Haşdi Şabi, Kürdistan’da provakasyon yapmaya devam ediyor… Hedefleri Hawice!!!

Haşdi Şabi, Kürdistan’da provakasyon yapmaya devam ediyor… Hedefleri Hawice!!!

Ahmed Faik-KRD NEWS

İran destekli fanatik paramiliter Şii Haşdi Şabi örgütü, Hawice operasyonuna katılacaklarını açıkladı.

Haşdi Şabi örgütü, 2014 yılından bu yana IŞİD’in denetimi altında olan Hawice kentinin kurtarılması için düzenlenecek operasyona katılacaklarını açıkladı. Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed El-Assadi tarafından yapılan açıklamada, IŞİD tarafından işgal edilen tüm bölgelerde Haşdi Şabi Güçlerinin etkin olarak bulunacağı belirtildi.

IŞİD’in varlığını devam ettirdiği her noktada savaşmaya devam edeceklerini belirten Haşdi Şabi örgütü sözcüsü Ahmed El-Assadi, "Haşdi Şabi, IŞİD’e karşı elde edilen tüm zaferlerin önemli unsurudur ve Hawice'nin özgürleştirilmesine de  büyük katkıda bulunacaktır" dedi.  

IŞİD’in Hawice’yi İşgal Etmesine Irak Hükümeti Zemin Hazırladı

Hawice’nin IŞİD’in işgalina uğramasının zemini Irak merkezi hükümetinin Hawice halkına yönelik silahlı saldırılarının ve barışçıl gösterilere karşı kanlı bastırmalara girişmesinin ardından hazırlandı.

23 Nisan 2013 tarihinde, Hawice’deki hükümet karşıtı protestolara silahla karşılık veren Irak Ordu Güçleri protestoların ilk gününde 27 Sünni protestocuyu vurdu. Ölümlerin ardından protestoların iyice şiddetlenmesi üzerine Irak Hükümeti de şiddeti arttırdı. 27 Nisan 2013 tarihine kadar devam eden protestolarda 215 sunni protestocu Irak Ordusu ve bağlı birimlerince katledildi.

Şii-Sunni çekişmesinin fitilinin ateşlendiği alanlardan biri olan Hawice kenti, Irak Ordusunun ve Şii mezhepçilik kaygılarıyla hareket eden Irak Merkezi Hükümetinin öngörüden yoksun rövanş zihniyeti ile attığı adımlar neticesinde 2014 yılında IŞİD tarafından işgal edildi.

Yerel halka yönelik katliamlar gerçekleştiren ordu güçleri, IŞİD militanları şehire gelmeden önce şehirden kaçarak Hawice’yi IŞİD’e teslim ettiler.

IŞİD işgalinin başlamasının ardından birçok Hawice sakini kentten kaçarak Kürdistan Hükümetine sığındı. Hawice’den kaçan onbinlerce kent sakini Kürdistan sınırlarındaki Degaba kampında yaşıyorlar. Kaçmayı bşaramayan Hawicelilerin ise önemli bir kısmı kentte IŞİD’liler tarafından idam edildi.

Hawice kenti, IŞİD’in Musul’un ardından sivillere yönelik en çok idam ve katliam yaptığı yer olarak anılıyor.