Haşdi Şabi, Şengal'de ele geçirdiği köyleri YBŞ'ye teslim ediyor!

Haşdi Şabi, Şengal'de ele geçirdiği köyleri YBŞ'ye teslim ediyor!

Irak’ın Musul kentine bağlı Şengal’in IŞİD’in eliden kurtarılmasından sonra bölgede varlık göstermeye başlayan Haşdi Şabi, son olarak Koço köyü ile Beac kasabasını IŞİD’den alarak Irak-Suriye sınırında kontrolü sağladı. Irak ordusuna bağlı Haşdi Şabi’nin amacının Suriye’deki Hizbullah güçleri ile bağlantıyı sağlayacak bir yol açmak olduğu iddia edildi.

Öte yandan Haşdi Şabi güçlerinin, Şengal sınırlarındaki Keyrawan kasabasına tek taraflı operasyon düzenlemesi, Kürdistan tarafından tepkiyle karşılandı. Zira Bağdat hükümetiyle Erbil yönetimi arasında daha önce imzalanan anlaşmalara göre, Kürdistan'da IŞİD’e yönelik operasyonda yapılacak operasyonlar Peşmerge ve Irak ordu tarafından birlikte düzenlenecekti.

Sputnik’ten Hikmet Durgun'a konuşan Kürdistan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet de örgütün Şengal’de operasyon düzenlemesinin Bağdat ile Erbil yönetimleri arasındaki ittifak çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

“Haşdi Şabi’nin Şengal’de olması Başkan Mesud Barzani ile Irak Başbakanı Haydar el İbadi arasındaki bir görüşme neticesinde gerçekleşti. Ancak bizim, Peşmerge güçleri olarak Haşdi Şabi ile herhangi bir ittifakımız olmadı” diyen Peşmerge komutanı, PKK Gerillalarının Şengal’den çıkması için de diplomatik görüşmelerin yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

Haşdi Şabi’ye yönelik eleştirileri yanıtlayan örgüt komutanlarından Ali Haşim Huseyni, Sputnik’e yaptığı açıklamada, “Biz Ezidi köyleri kurtarmak için geldik” dedi. Haşdi Şabi’nin Şengal’de olmasının sorun yaratmadığını da savunan Huseyni, “Kurtardığımız yerleri Ezidiler’e teslim ediyoruz. Şengal’de hiç kimseyle bir sorunumuz yok” ifadelerini kullandı.

Peşmerge kaynakları ise Haşdi Şabi, Şengal'de IŞİD'den ele geçirdiği köyleri 'Ezidilere bırakıyoruz adı altında' YBŞ'ye teslim ettiğini belirtiyorlar. Kürdistan'ın elinde tuttuğu Şengal’in büyük bölümünde Peşmerge güçleri bulunuyor. Xanesor kasabası ile Şengal merkez’in aralarında olduğu bazı bölgelerde ise PKK’nin uzantısı olarak görülen YBŞ güçlerini bulunuyor.