Haşdi Şabi egemenlik alanını genişletme arayışında

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'ne yakınlığı ile bilinen Şii Haşdi Şabi milislerinin yeni bir provokasyon içerisinde oldukları ve Kürdistan Bölgesi ile Irak'ı dizayn girişimleri içinde oldukları öğrenildi.

Haşdi Şabi egemenlik alanını genişletme arayışında

Türkiye'de haftalık olarak Kürtçe ve Türkçe yayınlanan Bas Gazetesi'nin son sayısındaki habere göre; Haşdi Şabi, Kürt ve Türkmenleri de bünyesinde toplamak amacıyla yeni bir askeri birlik kurma ve egemenlik alanını genişletme arayışında. Haber kaynağının bildirdiğine göre, Irak Halk Direniş Güçleri (Haşdi Şabi) Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, Irak Bedir Örgütü Genel Sekreteri Hadi el-Amiri'nin, yeni bir birlik kurma projesini Irak hükümetine sunduğunu belirtiyor. Haber kaynağına göre; Haşdi Şabi'nin hazırladığı projenin temel amacı; Kerkük, Xaneqîn, Diyala ve 140. madde sınırlarında yaşayan Kürt ve Türmenleri, saflarına çekmek. Söz konusu proje ile Şii milis güçleri, bölgedeki egemenlik alanını genişletmeyi, çok sayıda Kürt ve Türkmen gençlerini saflarında topladıktan sonra oluşturacağı birkaç siyasi güçle etkisini artırmayı ve önümüzdeki seçimlerde Kürt ve Türkmen seçmenin oylarını garantilemeyi amaçlıyor.

Haber kaynağına göre; Haşdi Şabi'nin hazırladığı projede, bölgenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal duruma yer verilirken, Kerkük'ün içinde bulunduğu durum ve saflarına katılacak olan Kürt ve Türkmen gençlerinden nasıl faydalanılacağı konuları, özellikle irdelenmiş. Haber kaynağına göre, hazırlanan projede bölgeninin ekonomik durumu ve işsizlik sorununa büyük bir faydacılıkla yaklaşılmış, projenin saflarına katılacak olan bölge gençleri için geçim kaynağı oluşturulacağı vurgulanmış.

Bas Gazetesi'ne konuşan kaynak, "Şimdiye kadar Irak hükümeti tarafından söz konusu proje için bütçeden herhangi bir pay ayrılmamış olmasına rağmen, Haşdi Şabi milisleri, bölgede projelerini hayata geçirmek amacıyla çalışmalarına başlamış, resmi olmamasına rağmen saflarına katılmak isteyen Kürt ve Türkmen gençlerinin isimlerini örgüt listesine kaydetmeye başlamışlar. Proje sadece Şii Kürt ve Türmenleri kapsamıyor, Sünni Kürt ve Türkmen gençleri de örgüt saflarına katılabilecekler” diyor.

Haber kaynağının verdiği bilgilere göre, Haşdi Şabii saflarında 1300 Şii Kürt yer alıyor. Haşdi Şabii saflarında yer alan Şii Türkmen gençlerinin sayısı ise Kürtlerin 3 katı kadar. Konuya yakın haber kaynağının paylaştığı bilgilere göre, şimdiye kadar çok sayıda Şii ve Sünni Kürt ve Türkmen genci, Haşdi Şabi saflarına katılmak için isimlerini yazdırmış ve Haşdi Şabi tarafından üye olma işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.

Haşdi Şabi'nin bölgedeki faaliyetleri

IŞİD'in Haziran 2014'te Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarından sonra "Irak'ı koruma” iddiasıyla İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'in eli ile kurulan ve örgütlenen Haşdi Şabi, bölgeyi kontrol alma arayışlarına girdi. Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin "cihat" çağrısıyla bir araya gelen Haşdi Şabi milisleri, bölgedeki Sünnilere saldırıları ve kontrol alına aldıkları yerlerdeki hak ihlalleriyle biliniyor.

Şii milisler, Tikrit, Diyala, Musul, Felluce'de IŞİD saldırıları karşısında geri çekilen Irak ordusunun alternatif askeri güç şeklinde ortaya çıksa da, milislerin Felluce, Diyala, Xaneqîn ve Xurmatû'da Sünni vatandaşlara yönelik saldırıları ve bölgedeki Sünnileri göç etmek zorunda bırakmaları krize neden oldu.

Yerel kaynaklar, Haşdi Şabi milislerinin sayısının 250 bin olduğunu belirtirken, İran'ın, söz konusu milislere askeri istihbarat, silah, mühimmat ve finans desteği verdiğini belirtiyor.

Diğer yandan, Haşdi Şabi'nin, Şengal'de bulunan PKK ile Rojava'daki YPG unsurları ile hareket ettiği ve Peşmerge Güçleri'ne alternatif bir güç oluşturma çabaları içinde oldukları biliniyor.