Haşimi: Kürd liderlerden infazlara onay çıkmadı

Nuri Maliki'nin 2003'te, Başkan Barzani ve Celal Talabani'den, bazı subay ve pilotların infaz edilmesi için yardım edilmesini istediğini ancak iki Kürt liderin talebi geri çevirdi

Haşimi: Kürd liderlerden infazlara onay çıkmadı

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Dava Partisi lideri Nuri Maliki'nin 2003'te, Başkan Barzani ve Celal Talabani'den, bazı subay ve pilotların infaz edilmesi için yardım edilmesini istediğini ancak iki Kürt liderin talebi geri çevirdiğini söyledi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Irak İslami Partisi lideri Tarık Haşimi, El Arabiye'ye verdiği röportajda, 2003'te dönemin başbakanı Nuri Maliki'nin, Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı bazı subay ve pilotların isminin bulunduğu bir listeyi Mesud Barzani ve Celal Talabani'ye sunduğunu ifade etti.

Tarık Haşimi, Nuri Maliki'nin söz konusu listedeki subay ve pilotların infazı için Barzani ve Talabani'den yardım etmelerini istediğini dile getirdi.

Haşimi şöyle konuştu:

"Maliki listeyi Barzani ve Talabani'ye sunarak, söz konusu kişilerin infaz edilmeleri için yardım talep etti. Çünkü Dava Partisi Saddam Hüseyin dönemindeki subay ve Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı pilotların infaz edilmesi kararını vermişti. Ancak her iki lider Maliki'nin bu talebini geri çevirerek, 'o şahısların yeni bir sayfa açtıklarını ve intikam alınmaması gerektiğini, geçmişte işlenen suçların Allah tarafından affetmesini' dilediler.”

Tarık Haşimi ayrıca, "Barzani ve Talabani, Maliki'ye; bu askerlerin Baas yönetiminin emriyle Kürtleri katlettiğini itiraf edip af talebinde bulunduğunu, nasıl olur da şimdi kendilerinin bu şahısların infazına yardım etmesinin istendiğini belirtti. Bu nedenle Maliki, Barzani ve Talabani'ye kendilerinin söz konusu kişileri infazını yerine getireceğini iletti” ifadelerini kullandı.

Maliki'yi, askerlerin isimlerini infaz edilmeleri için İran'a vermekle suçlayan Haşimi, "Aynı zamanda Maliki, Mossad'a da Iraklı bilim adamlarının öldürülmesi için bilgi verdi” dedi.