Hasip Kaplan'dan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı iddiası

Kürt siyasetçi ve avukat Hasip Kaplan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürdistan’dan rahatsız’ oluşuna tepki göstererek “Naçizane tavsiyemdir. Kürdistan’dan gurur duymalıdır” ifadesini kullandı. 2023 seçimleri için de CHP liderinin Millet İttifakı'nın adayı olacağını öngeren Kaplan, "Bence seçim zamanı geldiğinde aday olacaklar ve partiler, bir ortak protokolle seçime gitmeli." dedi.

Hasip Kaplan'dan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı iddiası

Eski HDP Şırnak Milletvekili, Kürt siyasetçi ve avukat Hasip Kaplan, ‘Kürdistan tartışması’, ittifaklar, 2023 seçimleri, siyasi tutuklular ve cezaevleri başta olmak üzere, geçmişte yaptığı açıklamalarına, Ayhan Bilgen’in yeni parti sinyaline ve sürgündeki yaşamına dair sorularımızı yanıtladı. Kamuoyunda çok bilinen ilginç fotoğraflarının öyküsünü de anlatan Kaplan'ın Artı Gerçek'e verdiği yanıtlar şöyle:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Siirt ziyaretinde bir esnafın tepki göstermesiyle başlayan Kürdistan tartışması bugün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürdistan lafından rahatsız oluyorum.” demesiyle devam ediyor. Birçok çevreden Akşener ve Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi. Muhalefetin bu Kürdistan rahatsızlığı neden kaynaklanıyor? Kılıçdaroğlu’nun rahatsızlığı konusunda tepkiniz nedir?   

Kürdistan bir gerçek olarak Ortadoğu’da İran, Irak, Türkiye ve Suriye devletleri arasında parçalanmış. Kürdistan’ın var olduğu, varlığı bir tartışma konusu değil. Güneş var değil mi Ay var, buna yok dediğiniz zaman bu yok olmuyor. Kaldı ki birinci Meclis 1921’de Kürdistan Mebusları olarak geçer tutanaklara.

AKP çözüm süreci ve 7 Haziran seçimlerinden sonra komple bir Kürt düşmanlığına başladı. Bu Kürt düşmanlığında bir HDP yoktu. Tüm Kürt partileri vardı. Barzani bağımsızlık referandumuna gittikten sonra hakaretlerde bulunmuştu. Hiçbir Kürt unutmaz.

Peki Akşener gitmiş Siirt’e birisi demiş “Burası Kürdistan”, valla Kürdistan’dır orası. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sini okusun, ondan önce basılan kitapları okusun, hepsinde Kürdistan geçiyor. Selçuklular 1071’de geliyor Malazgirt’e. Kürtler kendi topraklarında yaşarlarken geldiler. İYİ Parti Genel Başkanı sonuçta MHP’den ayrılan bir grup ve tabanı var. Ülkücüler bundan rahatsız olurlar, onların zayıf noktalarıdır.

Ama Sayın Kılıçdaroğlu’nun böyle bir konuda rahatsızlık duyuyorum demesi kabul edilemez. Hem yeri gelince Kürdüm, Aleviyim diyor, hem de yeri gelince kendi kendini inkar edip rahatsız oluyorum dememesi lazım. Kürtler'le bu şekilde helalleşemez.

Kusura bakmasın, ittifaklar dönemidir. Böyle rahatsızlıklarla siyasetçiler kaybeder.

Bize yazılan yüzlerce fezlekenin çoğu Kürtçe konuşmalarımızla ilgilidir. 2007'de Şırnak’ta bir ‘Şevbaş’ (İyi akşamlar) demişim. Savcılık bana resmi dil Türkçe’nin dışında konuşulduğu için ceza kesti. Bana karar çıkardılar Meclis’e gönderdiler.

Erdoğan, Batman’a gidince ‘Batmane Batmane’ türküsünü dinliyor. Seçim havalarına bakın, Kürtçe pankartlar asıyorlar. Böyle bir iki yüzlülük var... 

Kürtlerin onuruyla ne Kılıçdaroğlu oynayabilir, ne Erdoğan oynayabilir ne de başkası oynayabilir.

Bakın, 90’lı yıllarda binlerce faili meçhul ve köy yakmalarının ardından neden CHP, Güneydoğu’da yani Kürdistan’da milletvekili çıkaramıyor, neden oy kaybetti? Biz SHP döneminde bölgede birinci partiydik. Şimdi aynı kaybı AKP yaşıyor. O yüzden Sayın Kılıçdaroğlu’na naçizane tavsiyemdir. Kürdistan’dan gurur duymalıdır. Rahatsız olmamalıdır. O rahatsız oluyorsa biz de rahatsız oluyoruz.

Millet İttifakı, 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sandıkta yenip iktidara gelmek istiyor. Ancak Kürtlerle yan yana gelme konusunda da çekimser davranıyorlar. Millet İttifakı’nın tavrı böyleyken, Kürtler, muhalefeti nasıl ikna edebilir, birlikte mücadele etmek için?

Türkiye’nin üç tarafı Kürtler'le çevrili. Kürtlerin arasına duvar örmüştür. Akrabaların arasına duvar örmüştür. İdilliyim, benim amcam, halamlar Suriye’de bir köyde yaşıyorlar. Sınır çizilince onlar o tarafta kaldı, biz bu tarafta kaldık.

Şimdi AK Parti’nin bu düşmanlaştırma çabasına muhalefet partilerinin, Millet İttifakı’nın yardımcı olmaması lazım.

Daha çok Kürt halkıyla dayanışmada olması lazım. Daha çok sahip çıkması lazım. Şimdi 50+1 anketlere bakıyoruz. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı 40-42’de dengede gidiyor. HDP’nin başını çektiği 3. yol dediğimiz, demokrasi güçleriyle birlikte yüzde 15-12 arasında gözüküyor. Yani bu oyu kim alırsa hem cumhurbaşkanı seçer hem parlamento çoğunluğuna kavuşur. Gerçek ortada.

Hem bizi sevmiyorlar, hem oyumuzu seviyorlar. Ne kadar ilginç değil mi? Biz nasıl güveneceğiz? Nasıl güçlendirilmiş parlamenter rejim olacak. 6 parti görüşüyor, HDP ile görüşmüyorlar, niye? İYİ Parti... İYİ Parti’nin arızalarını biliyoruz. HDP olmasa, 3. yol olmasa seçim kazanılmaz.

Bakın Urfa’da bir adalet mitingi yapmak istedi HDP, güvenlik nedeniyle engellediler. Valiler ve güvenlik güçleri iktidarın parti başkanları gibi davranıyor. Muhalefet buna karşı birleşmelidir. Birbirinin kuyusunu kazması gerekmiyor.

Benim tahminim, Millet İttifakı’nın adayı olarak Kılıçdaroğlu gözüküyor. Çünkü Meral Akşener, "Ben başbakan adayıyım" dedi.

6 partiyle aday için görüşülüyor ama HDP ile yok. Bence aday olacaklar ve partiler, bir ortak protokolle seçime gitmeli.