Hawrami:Kürdistan bir hayal değil, ulusal stratejimizdir. Geri dönüş yok!

Hawrami:Kürdistan bir hayal değil, ulusal stratejimizdir. Geri dönüş yok!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış ilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ayrılıkların bir kenara bırakılıp bütün kesimlerin referandumu sahiplenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Referandumun ulusal bir konu olduğu ve Kürdistan'ın stratejileri olduğuna dikkat çeken Hewrami sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürdistan referandumu tek bir partiye ait değil. Partiler üstü ve ulusal bir konudur. Partiler Bu çerçevede hareket edip ayrılıkları bir kenara bırakmalıdır.Referandum bir parlamento ya da siyasi seçim olmadığı için farklılıklarını tartışmamızı gerektirmiyor. Hepimiz için Stratejik ulusal bir bir konudur".

Konsensus sağlanması referandum için müthiş olacaktır

Referanduma karşı olan siyasi partilere de değinen Hewrami şunları kaydetti:

"Referandum mekanizmasına karşıtı olan partiler bile prensipte Bağımsız bir Kürdistan'i sahiplenmektedir.Konsensus sağlanması referandum için müthiş olacaktır. Eğer konsensus sağlanmazsa parti meselesi olmasının aksine ulusal bir mesele olduğu için insanlar karar verecektir. Halkımız bu kararla birlikte olacaktır".

KDP'nin başkanlık seçimi ve liderlik konularındaki önerilerine de değinen Hewrami sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kdp, kasım ayında yeni bir liderlik, parlamento seçimi ve başkanlık için esnek bir öneride bulundu.Referandum sonrası halkın kararını ve arzusunu Bağdat ve diğer başkentlerle görüşeceğiz. Burada önemli olan halkımızın kararıdır.Biliyoruz ki Bağdat'ta çok fazla güç odağı bulunmakta. Parçalı, bölünmüş bir Şii ittifakı var. Tüm bu kesimlerle bu kararımızı tartışacağız."

Kürdistan hep stratejimiz oldu

Irak'ın da kendi içinde birlik olmadığına değinen Hewrami açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Kürdistan bir yana, Irak'in kendisi bile birlik değil. Irak'in Arap kesimi bir bütün müdür? Güç paylaşımı nerede ve federal hukuk nerede?Kürdistan, Irak'ın başarısızlığından sorumlu değil, fikir birliği, denge temsilcisi, güç paylaşımı, anayasanın uygulanması nerede?Kürdistan bizim için asla bir hayal olmadı. Kürdistan hep stratejimiz oldu.Şimdi uluslararası toplum, bölgenin uluslararası barışa ve güvenliğe katkıda bulunması için Kürdistan'ın potansiyelini biliyor.Uluslararası toplum 10 yıldır neden Irak hükümetine kanunun 140'inci maddesini uygulamakta başarısız olduğunu sormuyor?"

Bizler, diğer ülkeler için bir tehdit değil, bir varlığız

Hewrami  Kürdistan'da yaşayan farklı millet ve inançların haklarına da değindiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkmenler ve Hristiyanlar bağımsız Kürdistan içerisinde eşit hak ve koşullarda olacaklardır. Bunu 26 yılda kanıtladık. Aksi durumda Irak'ta sadece azınlık olacaklardır.Bölge ülkeleri güvenlik tercihlerini Kürdistan'a çevirmelidirler. Bizler, diğer ülkeler için bir tehdit değil, bir varlığız ve öyle de olacağız.Kürdistan bölgesel barış ve güvenliğe katkıda bulunduğunu kanıtladı. Biz (Kürdistan) güvenliği sağlayan olduk, güvenliği tüketen olmadık."

İdeal bir zaman yoktur!

Referandumun zamanı ile ilgili yapılan eleştirilere de dikkat çeken Hewrami şunları belirtti:

"Bağımsız Kürdistan bölge ülkeleri için de kazanım olacaktır. Terörizm karşıtlığı, enerji güvenliğinin sağlanması ve bölgesel dengelerin sağlanması önemlidir.Bölgesel ve uluslararası güçlerin hiçbiri Kürdistan'ın kendi kaderini tayin hakkına karşı olduklarını belirtmediler.Referandum kararına yönelik zamanlama eleştirisinde bulunan bu ülkeler zamanlamanın ne zaman olacağını söylemiyorlar. İdeal bir zaman yoktur!Referandum kararından önce zaten bu tür reaksiyonları bekliyorduk. Referandumda geri dönüş olmadan yolumuza devam edeceğiz. Referandum sonrası da benzer tepkiler olacaktır ancak yolumuzdan dönmeden devam edeceğiz."

Işid'le olan mücadeleye de değinen Hewrami sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Işid'e karşı savaştaki birlikteliğimizi referandum kararı etkilemeyecektir.Bağımsız bir Kürdistan, daha iyi bir müttefik olacaktır."