HDP, ilk kez askeri bir anlaşmaya 'hayır' demedi

HDP, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine onay veren teklifin Meclis'teki görüşmelerine katılmadı. Böylece HDP ilk kez bir askeri anlaşmaya 'hayır' dememiş oldu. HDP'li Hişyar Özsoy, "Evet diyemeyiz, programımızda var" dedi.

HDP, ilk kez askeri bir anlaşmaya 'hayır' demedi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesi sonrası Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik başvurusu yapmıştı.

Macaristan'ın onay vermesinin ardından Finlandiya'nın NATO'ya kabulü için Türkiye'nin de onayını alması gerekiyordu. TBMM, dün Finlandiya'ya onay verirken İsveç'in üyeliği ise halen askında.

Finlandiya’nın “Kuzey Atlantik Antlaşması’na Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” teklifi, TBMM Genel Kurulunda 276 oy ile kabul edildi.

Meclis'teki tüm partiler teklife destek verirken, HDP'li vekiller genel kurulda salonda bulunmalarına rağmen oy kullanmadı.

"İlk defa askeri bir anlaşmada böyle yapıyoruz"

HDP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Hişyar Özsoy, hiçbir zaman askeri anlaşmalara 'Evet' oyu vermediklerini, daima 'Hayır' oyu kullandıklarını belirterek "İlk defa askeri bir anlaşmada böyle yapıyoruz" dedi.

Özsoy şunları söyledi:

"Şimdiye kadar hepsine ret oyu verdik. Ama bu defa Finlandiya'nın güvenlik kaygılarını meşru gördüğümüz için bu oylamaya katılmama kararı aldık, ‘Hayır’ da demek istemedik.

HDP olarak hiçbir askeri ittifaka 'Evet' demeyiz, diyemeyiz, programımızda var."