'HDP kapatılırsa Deva Partisi listelerinden seçime girecek' iddiasına ilişkin açıklama

Kapatılması durumunda HDP’nin DEVA Partisi listelerinden seçime gireceğine dair iddialara ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “DEVA Partisi ile ilgili olan iddia bir spekülasyondur. Ne kurullarımızda konuşulmuştur ne de DEVA Partisi yetkilileri böyle bir konuyu gündeme getirmiştir. Bu spekülasyonlar üzerinden değerlendirme yapmak ciddi hata olur” dedi.

'HDP kapatılırsa Deva Partisi listelerinden seçime girecek' iddiasına ilişkin açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesinde devam eden kapatma davasına ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

HDP’ye yönelik kapatma davasına ilişkin Sancar, “Kapatma davası adil ve demokratik seçimlere müdahaledir, yargılama durmalı ve seçim sonrasına bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Davanın seçim sonrasına bırakılmasını talep ettik”

Sancar şunları kaydetti:

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Anayasa Mahkemesi önünde 10 Ocak’ta sözlü mütalaasını sundu. Şu aşamada partimize sözlü savunma yapmak üzere süre tanınması söz konusu olacaktır. Ancak bugüne kadar partimize bu konuda bir bildirimde bulunulmamıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının sözlü mütalaası bize yazılı olarak tebliğ edilecek ve bize sözlü savunma yapmak üzere bir süre tanınacaktır. Bütün bu işlemlerin bugüne kadar devam etmesinin ve davanın şu aşamaya gelmiş olmasının yarattığı çok ciddi sorunlar var.

Bugünkü başvurumuzda da Türkiye’de seçim sürecine ve demokrasiyle ilgili bütün ilkelere büyük zararlar verme ihtimalini gözeterek Anayasa Mahkemesi’nden talepte bulunduk. Bu başvuruda, davayla ilgili bütün muhakeme işlemlerinin 18 Haziran 2023 seçimleri sonrasına bırakılmasını talep ettik. AYM, bu davayla ilgili işlemleri durdurmalıdır. Nedenlerini ve gerekçelerini sıralayacağım, biraz daha bilgi daha aktarmam gerekiyor.”

Öte yandan Sancar kapatılması durumunda HDP’nin DEVA Partisi listelerinden seçime gireceğine dair iddialara ilişkin de açıklama yaptı.

“DEVA Partisi ile ilgili olan iddia bir spekülasyondur”

“Tedbirleri aldık dediniz. Olası bir kapatma ihtimaline karşı DEVA Partisi listelerinden gireceğinize dair haberler çıktı. Bu da tedbirlerden biri midir? Seçim öncesi YSK listesi kesinleştikten sonra bir kapatma kararı çıkarsa bu yönelik bir tedbiriniz var mı?” sorusuna cevaben Sancar, şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle her konuda tedbirlerimiz var, her konuda hazırlık yaptık. Bunların ayrıntılarını takdir edersiniz ki sizinle paylaşamam. DEVA Partisi ile ilgili olan iddia bir spekülasyondur. Ne kurullarımızda konuşulmuştur ne de DEVA Partisi yetkilileri böyle bir konuyu gündeme getirmiştir.

Bu spekülasyonlar üzerinden değerlendirme yapmak ciddi hata olur. Bizler dava açılmadan önce hazırlık yapmaya başladık. Dava süreci ve muhtemel sonuçlarla ilgili çalışmalar yaptık. Gücümüzün ve konumumuzun, rolümüzün ve sorumluluğumuzun farkındayız. Bu seçimlerde HDP’nin gücü aynı zamanda sorumluluğudur.

Bu gücü sorumluluk bilinci ile seçimlere en etkili bir şekilde yansıtmak da görevimizdir. Gerekli tedbirleri aldık, herhangi bir sıkıntımız yok. Meselemiz bu davanın demokrasiye, seçimlere ve geleceğe yönelik bir siyasi operasyon olarak kullanılmasının önüne geçmektir.”